1. marraskuuta 2011

Turkkilaiset linssipyörykät


Nämä linssipyörykät herättivät kiinnostukseni erilaisuudellaan, sillä pyöryköitä ei kypsennetä mitenkään. Tietenkin linssit ja bulgur keitetään ja sipulikin kuullotetaan ennen pullien muotoilua, mutta valmiita pyöryköitä ei enää käytetä uunissa. Näitä palluroita syödään ilmeisesti yleensä meze-pöydän osana (joko pallo- tai pötkylämuodossa), mutta kyllä nämä sopivat minusta ihan hyvin pääruoaksikin. Tungin näitä myös leivän väliin, ja pyöryköillä oli sielläkin oikein kotoisa olo. Pihvimuotoisina pyörykät olisivat saattaneet sujahtaa leivän väliin vieläkin sutjakammin. :-)

MERCIMEK KÖFTESI, Linssipyörykät punaisista linsseistä
22-24 pyörykkää
Ohje hieman mukailtuna BBC Foodilta

2 dl punaisia linssejä
2 dl bulguria
hieman öljyä
1 pienehkö sipuli hienonnettuna
1 rkl tomaattipyreetä
1 tl suolaa
1 tl jauhettua juustokuminaa
1 tl paprikajauhetta
pari kevätsipulia hienonnettuna
(yrttejä ja muita mausteita maun mukaan)
(tarjoiluun salaattia ja sitruunamehua)

1. Huuhtele linssit ja keitä niitä suolalla maustetussa vedessä (4 dl) kymmenisen minuuttia. Laita linssit kulhoon odottamaan. Kiehauta taas neljän desilitran verran vettä, mausta se suolalla ja keitä bulgureja kahdeksisen minuuttia, kunnes bulgur on pehmeää ja kaikki vesi on imeytynyt bulguriin. (Linssit ja bulgurit voisi tietysti keittää yhdessäkin, mutta minä olin vähän epävarma keittoajoista, ja kypsensin siksi molemmat erikseen.) Laita bulguritkin kulhoon.

2. Kuumenna pannulla hieman öljyä ja kuullota sipuli. Sekoita joukkoon tomaattipyree ja jatka kypsennystä vielä hetki.

3. Sekoita sipuli-tomaattipyreeseos linssien ja bulgurin joukkoon. Sekoita joukoon myös suola, juustokumina, paprikajauhe sekä kevätsipulit. Anna seoksen jäähtyä ja muotoile seoksesta kostutetuin käsin pallukoita.

Purista pyöryköiden päälle ennen tarjoamista sitruunamehua ja tarjoa pyörykät suolapalana salaantinlehtien päältä tai salaatinlehtiin käärittyinä.

Maku oli minusta aika mieto, ja siksi ripottelin päälle vielä vähän chilihiutaleita. Hyviä olivat!

9 kommenttia:

  1. Kiva ohje Hippu! Olen jotain tuon tapaista syönyt täällä,mutten ole tehnyt ,joten kiitos ohjeesta,Ja ovat tosi nätin näköiset!

    VastaaPoista
  2. Linssipyörykät kuulostaa hyviltä! Mitä on bulgur?

    VastaaPoista
  3. Marjut, bulgurit on vehnäsuurimoja, vähän niin kuin couscousit, mutta bulgurit ovat isompia ja keittämisen jälkeenkin napakampia kuin couscousit. Bulgur löytyy kaupoista yleensä samalta osastolta kuin riisit. Itse käytin tätä bulguria.

    VastaaPoista
  4. Hyvä tietää, että niitä saa ihan peruskaupoista.

    Yritin muuten hakea paneer-juuston ohjetta blogistasi... En ainakaan vielä löytänyt, joten kysymys kuuluu: oletko tehnyt sitä koskaan itse? Olen jo pitkään halunnut valmistaa paneer-juustoa, mutta epäilen, etten osaa ellen saa hyviä vinkkejä! :-)

    VastaaPoista
  5. Marjut, en ole koskaan tehnyt paneeria itse. Meillä syödään paneeria tosi harvoin, ja sitten jos syödään, korvaan sen joko kotijuustolla tai tofulla, vaikka eihän se sama asia ole. Olen liian laiska tekemään sitä itse... :-)

    VastaaPoista
  6. Hehee, laiska? En usko! ;) Mä luulin, että sä oot tosi ahkera, kun noita ohjeita löytyy kasapäin sieltä suunnalta... Ajattelin jossain vaiheessa kokeilla sitä paneeria. Ongelma vain, että olen tällainen mämmikoura ja ihan ymmällä juuston valmistuksesta: jostain painosta, jonka alle se laitetaan. Jotakin harsoakin kai tarvii olla.

    VastaaPoista
  7. Marjut, meillä syödään arkiruokana pääasiassa (etelä)intialaista, ja siksi niitä ohjeitakin on sieltä suunnalta niin paljon. :-) Paneerin teossa oon oikeasti laiska: pöllin kerran äiskältä semmoisen harsokankaankin sitä varten, että teen joskus paneeria. No, tuosta on nyt kulunut ehkä noin viisi vuotta, eikä sitä paneeria ole vieläkään meillä näkynyt. Ja se harsokangaskin on kadonnut johonkin. :-D

    Painoksi käy vaikka se sama kattila, jossa olet keittänyt maitoa; täytät vain kattilan ehkä noin puolilleen-3/4-osa-täyteen vettä.

    Paneerin valmistus on käsittääkseni tosi simppeli homma, ja olen ihan varma, että onnistut. :-)

    VastaaPoista
  8. Joskus kestää vähän pidempään ennen kuin saa aikaiseksi... ;D

    Katsotaan, jos paneer onnistuisi! (:

    VastaaPoista