22. marraskuuta 2011

Pieni tamarinditesti ja kalaa thaimaalaiseen tapaan

Eräs lukijani kysyi minulta jokin aika sitten, voiko intialaisissa ruoissa käyttää valmista tamarinditahnaa, jota saa ihan tavallisista marketeista lasipurkeissa. Arvelin, että tamarinditahna sopisi tamarindin korvikkeeksi ihan hyvin, mutta koska en ole itse koskaan valmista tamarinditahnaa kokeillut, asia jäi hieman vaivaamaan minua. Käytän itse aina tamarindin hedelmälihaa, joka pitää liottaa vedessä ja siivilöidä, ja siksi valmis tamarinditahna on jäänyt minulle ihan tuntemattomaksi.

Päätin suorittaa siksi pienen vertailun tamarinditahnan ja tamarindihedelmästä valmistetun mehun välillä ja katsoa, kuinka hyvin tuotteet vastaavat toisiaan. Vertailun jälkeen valmistin tamarinditahnasta yksinkertaista thaimaalaistyyppistä kastiketta paistetulle kalalle. Tamarindiahan käytetään Etelä-Intian lisäksi paljon muun muassa Kaakkois-Aasiassa, kuten Thaimaassa. Tamarindi tuo ruokaan hedelmäistä happamuutta, joka on paljon pehmeämpää kuin sitruunan kirpakka happamuus, mikä johtuu siitä, että tamarindi sisältää niin paljon sokeria. Olen kirjoitellut tamarindihedelmästä ennenkin, joten en nyt enää tässä rupea siitä sen tarkemmin selostamaan. :-)

Purkitettu tamarinditahna on käyttövalmista tavaraa, joka näyttää sisältävän vain tamarindia ja vettä. Tamarindin osuus tahnasta on 65 prosenttia. Kaiken järjen mukaan tamarinditahnan pitäisi siis maistua aika lailla samalta kuin hedelmästä liottamalla valmistettu mehu, koska ainekset ovat kummassakin ihan samat.

Vertailua varten valmistin tamarindihedelmästä mehuseoksen; siis sellaisen, jonka valmistan yleensäkin, jos ruokaan tarvitaan tamarindia. Laitoin reilun ruokalusikallisen tamarindia sekä noin puoli kuppia kuumaa vettä likoamaan, ja annoin tamarindin pehmentyä vartin verran. Painelin tamarindia välillä lusikalla, jotta mehut irtoaisivat siitä hyvin. Lopuksi siivilöin mehun. Sitten vertailin itse tehdyn tamarindimehun ja kaupasta ostetun tamarinditahnan väriä, koostumusta ja makua.

Tamarindihedelmää liottamista ja siivilöimistä vaille valmiina.

Tamarinditahna ja tamarindimehu näyttivät muuten aika samannäköisiltä, paitsi että tamarinditahna oli hieman tummempaa. Koostumukseltaan tahna oli mehua paljon paksumpaa - tahna on kai jotenkin kokoon tiivistettyä?

Melkein kuin kaksi marjaa.
Vasemmalla kaupan tamarinditahnaa, oikealla itse tehtyä mehua.

Samannäköisyydestä huolimatta tamarindimehu ja -tahna olivat maultaan yllättävänkin erilaiset: itse tehty mehu oli ohuempaa, kirpeän hedelmäistä ja aika raikkaan tuntuista, kun taas kaupan tamarinditahna maistui luumumaiselle, ja maku oli jotenkin "syvempi" ja hieman tunkkainen.

Pienistä makueroista huolimatta tamarinditahna on minusta silti ihan näppärä korvike tamarindimehulle. Ennen kaikkea se on helppokäyttöinen, kun sitä voi lusikoida ruokaan suoraan purkista. Tamarinditahnan saatavuus ei ole sekään ongelma, koska sitä saa ihan tavallisista hyvinvarustetuista (mitä se sitten ikinä tarkoittaakin!) marketeista. Ihan tarkkoja käyttömääriä en osaa sanoa, mutta luulisin, että neljän hengen ruokaan semmoinen yksi tai kaksi ruokalusikallista tamarinditahnaa voisi olla aika hyvä määrä. Määrä riippuu tietenkin myös ruokalajista ja ruoan halutusta happamuudesta.


Kalaa thaimaalaisessa kastikkeessa
kahdelle

1 shalottisipuli tai 1 pieni sipuli hienonnettuna
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
n. 1 cm:n pituinen pätkä inkivääriä hienonnettuna
chiliä maun mukaan (itse laitoin yhden pienen vihreän thaichilin hienonnettuna)
n. 3/4 dl vettä
2 rkl tamarinditahnaa
2 rkl kalakastiketta
2 rkl sokeria
(päälle kevätsipulia)

VALMISTUS

1. Laita kaikki ainekset kattilaan ja kiehauta. Keittele lempeästi keskilämmöllä ilman kantta noin kymmenen minuuttia, kunnes kastike on sakeutunut. Tarkista maku. Tarjoa pannulla paistettujen tai uunissa kypsennettyjen kalafileiden seurana. Lisukkeeksi sopii riisi.

7 kommenttia:

  1. Mulla on muuten sellainen muovikääreessä oleva tamarindikakku,ja en ole oikein tiennyt miten sitä käyttää.Oiskohan se sitten se itse hedelmä,se on sellainen neliskulmainen juttu?

    VastaaPoista
  2. Yaelian, se tamarindikakku on varmaan sitä samaa, mitä thaikkukaupoissa myydään nimellä "wet tamarind". Sitä voi käyttää ihan samalla tapaa kuin tuota tamarindihedelmää, eli sekoitetaan sitä noin kaksin- tai kolminkertaiseen määrään kuumaa vettä, liotellaan vartti ja painellaan sitä mössöä välillä joko lusikalla tai käsin. Lopuksi siivilöidään. Sitä siivilöityä tamarindimehua voi sitten lisätä ruokiin maun mukaan.

    VastaaPoista
  3. Aha,kiitos tiedosta,Pitääkin keksiä sille joku käyttötarkoitus!

    VastaaPoista
  4. Kerkesinkin jo kokeilemaan tamarinditahnaa, mutta laitoin kait sitä liian vähän (yhden teelusikallisen), kun ei se maistunut minusta ollenkaan. Ensi kerralla laitan sitä sitten vähän rohkeammin.

    VastaaPoista
  5. Moikka!

    Vietämme Uudessa Mustassa tässä kuussa Paluu juureksiin -marraskuuta. Se tarkoittaa sitä, että kuukauden aikana pyrimme buustaamaan kotimaisia juureksia parhaamme mukaan. Juureksethan ovat toki pop, mutta kukaan ei enää jaksa vetää yhtään lanttumössöä tai punajuuripaistosta – nyt tarvitaan jotain uutta.

    Siihen liittyy myös blogihaasteemme, johon toivoisin sinun ehtivän osallistua. Haaste on jaettu neljään eri juurekseen, joista jokaista kokkaillaan vuoroviikoin. Ajatuksena on tuoda suomalaisiin raaka-aineisiin maailman maustetta. Ideat voi siis poimia ulkomailta: miten juures taipuu sushiin, mezeen, tortillaan, pastaan, you name it!

    Ensimmäinä estradille astui punajuuri, sitten lanttu ja viimeksi kokattiin palsternakasta. Tällä viikolla lavan valtaa nauris, josta siis toivoisimme sinun loihtivan jotain uutta, houkuttelevaa ja ulkomailta lainattua. Tähän sinut on haastanut Appelsiineja ja hunajaa -blogi.

    Haasteeseen osallistuminen tapahtuu näin:

    – Ilmoita minulle hanne.valtari/at/tarinatalo.fi -osoitteeseen, että olet mukana.
    – Kehittele 29. marraskuuta mennessä ulkomailta oppeja saanut naurisohje, toteuta se  ja tee repeptistä postaus. Ideoiden lainailu on tietenkin sallittua, joten ihan ikiomaa ohjetta ei nyt vaadita. Lähetä minulle sähköpostiin linkki, kun reseptipostaus on valmis.


    Jokaisen haasteviikon loputtua kerään resepteistä koosteen, joka julkaistaan Uuden Mustan sivuilla torstaisin. Punajuuri- , lanttu- ja palsternakkareseptikoosteet löytyvät jo sivuilta.

    Käytän mahdollisesti jutussa myös haasteeseen osallistuneiden reseptikuvia, mutta merkitsen tietenkin kuvaajaksi bloggaajan – onko tämä sinulle ok?

    Iloa ja aurinkoa!
    Hanne, Uusi Musta

    VastaaPoista
  6. Hanne, haastehan kuulostaa kerrassaan mielenkiintoiselta. Miten minulta onkin mennyt tämä ihan ohi, vaikka Yaelianin blogissakin näin tästä maininnan. Harmittaa varsinkin tuon punajuuren osalta, kun siihen olisi ollut ideoita tyrkyllä enemmänkin. :-) Nauriksessa onkin jo sitten enemmän haastetta, kun en edes oikeastaan pidä siitä.

    Yritän ehtiä mukaan haasteeseen, ja yksi idea minulla jo onkin. :-) Ja kuvia saa toki käyttää koosteessa.

    Aurinkoa sinullekin! :-)

    VastaaPoista