10. lokakuuta 2011

Taidan olla ihastunut

Olen ihastellut erästä herrashenkilöä jo vuosien ajan ja todennut, että siinä on mies minun makuuni. Mies ei ehkä ole kulmakunnan komein kolli, mutta hänellä on sellainen pilke silmäkulmassa, että häntä on mahdoton vastustaa. Olen koukussa. :-)

Salarakkaani on intialainen kokki Sanjay Thumma, joka kokkailee VahRehVah.com -reseptisivustolla. Sanjay tarjoaa tuolla sivustolla erinomaisia videoreseptejä joka puolelta Intiaa. Videoista paistaa herran rakkaus ruokaan, halu innostaa muita kokkaamaan ja sellainen lapsenmielinen spontaanius, joka saa minut ihan pyörryksiin. Jihaa! Yleensä katselenkin Sanjayn ruokavideoita ihan vain huvin vuoksi - koska niitä on niin hauska katsella ja koska niistä tulee niin hyvälle tuulelle. Samalla pääsee nautiskelemaan ah-niin-ihanasta intianenglannista! En ole kuitenkaan koskaan tainnut kokata Sanjayn ohjeiden mukaan mitään, mutta nyt päätin kokeilla hänen chicken tikka masalaansa, jonka ohje löytyy postauksen lopusta.

Tässä yksi esimerkki Sanjayn videoresepteistä, Bengali eggplant fry eli munakoisoa äärimmäisen yksinkertaisella tavalla valmistettuna:

Bengali Eggplant Fry



VahRehVahin syntytarina on minusta aika mielenkiintoinen. Sanjay työskenteli ravintola-alalla ensin Intiassa, mutta muutti vuonna 1998 Chicagoon, jossa hän perusti ensimmäisen ravintolansa Sizzle Indian. Seitsemän vuoden päästä Sanjaylla oli neljä ravintolaa, mutta hän totesi elämänsä olevan melko monotonista. Sanjayn intohimo oli ruoka, ja tämä intohimo oli jäänyt totaalisesti bisneksen jalkoihin.

Niinpä Sanjay teki radikaalin päätöksen, myi kaikki ravintolansa ja piti kahden vuoden tauon. Vuonna 2007 Sanjay alkoi nauhoittaa videoreseptejä intialaisten ravintoloiden suosikkiruoista, ja videot hän laittoi YouTubeen. Sanjay sai pian uskollisen fanijoukon, ja nykyään hänen videoillaan on päivittäin 100 000 katsojaa ympäri maailman! Tämä ei ole minusta mikään ihme, sillä miehen tyyli on niin kertakaikkisen valloittava, että kaipaisin tällaista lisää. Vaviskaa, kaikki seipään nielleet tv-kokit!

Kuinka fileoidaan kala (voikalan tyypinen lättänä kala):

Ding dong, ding dong! :-D



Sanjayn mielestä painetut reseptit eivät palvele kotikokkeja, vaan ne ovat oikeastaan ammattilaisille tarkoitettuja, koska kotikokit tapaavat tehdä virheitä, erityisesti intialaisen ruoan kanssa. Intialainen ruoka on herkkää epäonnistumaan lähinnä siksi, että intialaisessa ruoassa ainesten oikea ajoitus ja oikeanlainen kypsennys on niin tärkeää. Näitä asioita ei pysty oikein kirjoista oppimaan. "Jos kotikokki valmistaa ruokaa painetun reseptin mukaan, ehkä yksi kymmenestä pääsee oikeanlaiseen lopputulokseen", Sanjay sanoo. "Videon avulla 99 sadasta kotikokista onnistuu, koska videosta voi omin silmin nähdä, kuinka ruoka tulee oikeasti valmistaa." (Itse olen kyllä tästä hieman eri mieltä, koska kyllä ruoan saa mun mielestä onnistumaan ilman videoitakin.) Ruoanlaitto on Sanjayn mukaan muutenkin käynyt läpi radikaalin muutoksen, ja tahraantuneet, sukupolvelta toiselle perintönä siirtyneet keittokirjat ovat jääneet menneisyyteen.

Kuinka tehdään inkivääri-valkosipulitahnaa:
(Minuutin pikasessio, joka sisältää näyttävän sisääntulon)



Sanjayn tarkoituksena on inspiroida ihmisiä kokkaamaan, ja ilmeisen hyvin hän siinä on onnistunutkin. Mikä ettei onnistuisi; on hän niin valloittava esiintyjä!

Tällä kertaa minäkin päätin inspiroitua niin pitkälle, että siirryin videon äärestä oikein keittiöön asti. Kokeiluun pääsi chicken tikka masala, josta jätin kyllä punaiset paprikat ja muut kasvikset pois. Kasoori methiäkään (kuivattua sarviapilaa) minulla ei ollut, joten jätin senkin pois. Vähensin myös hieman mausteiden (lähinnä juustokuminan ja korianterijauheen) määrää.


CHICKEN TIKKA MASALA
neljälle-kuudelle
Resepti: Sanjay Thumma

Marinadi
1 dl paksua luonnonjogurttia
1 tl inkivääri-valkosipulitahnaa (tai n. 1 cm:n pätkä inkivääriä raastettuna ja 1 valkosipulinkynsi puserrettuna)
1-2 rkl sitruunamehua
1 tl korianterijauhetta
½ tl suolaa
½-1 tl chilijauhetta
½ tl kurkumaa
(hieman öljyä)
+ noin puoli kiloa luutonta broileria

Pannulle
hieman öljyä
1 laakerinlehti, 3 kokonaista neilikkaa, pätkä kanelitankoa, 2 vihreää kardemummaa (=kokonaista garam masalaa)
1 tl jeeran eli juustokuminan siemeniä
1 iso sipuli hyvin hienonnettuna
n. 1 tl suolaa
½ tl kurkumaa
1 tl inkivääri-valkosipulitahnaa
1 tl jauhettua juustokuminaa
1 tl korianterijauhetta
½-1 tl chilijauhetta
2-3 tomaattia
1 rkl cashewpähkinöitä
(loraus kermaa)
(tuoretta korianteria)

VALMISTUS

1. Paloittele broileri suupalan kokoisiksi paloiksi. Sekoita kaikki marinadin aineet ja laita broileripalat sekä marinadi esim. pussiin. Sekoita hyvin ja anna maustua ainakin tunti.

2. Soseuta tomaatit ja cashewpähkinät tasaiseksi soseeksi. Pähkinät voi myös jauhaa erikseen esim. morttelissa, jotta niistä saa varmasti tasaista jauhoa.

3. Kuumenna pannulla hieman öljyä ja paista kanapalat lähes kypsiksi. Kanapalat voi myös grillata, kuten alkuperäisessä ohjeessa. Siirrä kanat sivuun ja pyyhkäise pannu puhtaaksi.

4. Lisää pannulle uudestaan hieman öljyä ja lisää kokonaisen garam masalan aineet. Kun ne alkavat tuoksua, lisää jeeran siemenet ja melkein heti perään hienonnettu sipuli ja suola. Paistele, kunnes sipuli on ruskistunut. Lisää pannulle kurkuma, inkivääri-valkosipulitahna, jauhettu juustokumina, korianterijauhe, chilijauhe sekä noin ruokalusikallinen vettä. Sekoita hyvin, paista hetki ja lisää tomaatti-cashewsose sekä noin 2 dl vettä.

5. Kiehauta ja anna hautua viidestä kymmeneen minuuttia. Lisää lopuksi kanapalat ja hauduttele, kunnes kana on kypsää. Tarkista maku ja lisää lopuksi loraus kermaa, jos haluat.

Tarjoa intialaisten leipien tai riisin kanssa.

Artikkeli Sanjay Thummasta The Hindu -lehdessä: It's Cooking on YouTube

4 kommenttia:

  1. Ihana Sanjay! Menin heti sivustolle katsomaan paria videota ja tykkäsin! Kiitos linkistä ja esittelystä:)

    VastaaPoista
  2. Ui nyt ihastuin tuohon Bengali-eggplant-reseptiin:)

    VastaaPoista
  3. Yaelian, ihanaa, jos tykkäsit Sanjaysta! :-) Ja eikö olekin yksinkertainen (ja varmaan myös herkullinen) tuo munakoiso-resepti. :-)

    VastaaPoista
  4. Et ole ainoa Sanjay Thumman ihailija! Minäkin löysin pari vuotta sitten nuo videot innostuttuani intialaisesta ruoasta. Ihana ja niin sydämellisen oloinen mies, josta heti näkee suuren rakkauden ruokaan!

    VastaaPoista