4. lokakuuta 2011

Kikhernecurry

Tein pitkästä aikaa ruokaa kikherneistä, ja ihmettelin taas kerran, miksi meillä syödään kikherneitä niin harvoin. Syynä on varmaankin kikherneiden liottaminen, jota en koskaan muista tehdä ajoissa. Sen harvan kerran, kun sitten havahdun liottelemaan kikherneitä ajoissa, kannattaisi ehkä keittää kikherneitä isompikin satsi ja pakastaa ne, jolloin keitettyjä kikherneitä olisi valmiina jemmassa. Pakastin on kuitenkin aina niin täynnä, että sinne ei mahdu edes muutamaa ylimääräistä kikhernettä. Höh.

Liottamisongelma poistuisi kokonaan sillä, jos käyttäisi tölkkikikherneitä, mutta kun laaduntarkkailija suhtautuu hyvin epäileväisesti kaikkeen sallaiseen, joka on muhinut kuukausitolkulla peltipurkissa. Totuuden nimessä on sanottava, että eivät säilykkeet minunkaan ruokahalujani oikein herätä.

Nyt saatiin kuitenkin pitkästä aikaa kikherne-perunacurrya, josta meillä tykätään vallan kovasti.

KIKHERNE-PERUNACURRY
ainakin neljälle

1-2 rkl öljyä
2 kokonaista neilikkaa
1 laakerinlehti
1 kokonainen vihreä kardemumma
2 sipulia hienonnettuna
n. 2 cm:n pätkä tuoretta inkivääriä raastettuna +
2 valkosipulinkynttä raastettuna tai puristettuna (tai 1 rkl inkivääri-valkosipulitahnaa)
½ tl -1 tl chilijauhetta
1 ½ tl korianterijauhetta
1 tl jeeraa eli juustokuminaa jauhettuna
½ tl kurkumaa
n. 1 tl suolaa (maun mukaan)
2 tomaattia paloiteltuna
2-3 perunaa pieniksi kuutioituina
2 dl kuivattuja kikherneitä (tai tölkkikikherneitä)
3 rkl paksua rasvaista luonnonjogurttia, esim. turkkilaista jogurttia (huoneenlämpöisenä)

VALMISTUS

1. Laita kikherneet likoamaan reiluun veteen ainakin kahdeksaksi tunniksi. Siivilöi vesi pois ja keitä kikherneet kattilassa tai painekeittimessä pehmeiksi. Kattilassa keittämiseen menee lähes tunti. Jos käytät tölkkikikherneitä, laita ne siivilään ja huuhtele huolellisesti.

2. Kuumenna öljy isolla pannulla ja lisää öljyyn neilikat, laakerinlehti ja kardemumma. Paista niitä, kunnes ne alkavat tuoksua ja pullistua (n. 15-20 sekuntia). Lisää sipuli ja paistele, kunnes sipuli on saanut hieman väriä (ehkä noin 5 minuuttia). Lisää joukkoon inkivääri ja valkosipuli ja jatka paistamista, silloin tällöin sekoittaen, muutaman minuutin ajan.

3. Lisää pannulle chilijauhe, korianterijauhe, jauhettu jeera, kurkuma ja suola ja pyöräytä ainekset sekaisin. Lisää tomaatit ja jatka paistamista, kunnes tomaatit ovat hajonneet "mössöksi" (noin 5 minuuttia). Lisää perunat ja 2-3 dl vettä ja hauduttele keskilämmöllä kannen alla, kunnes perunat ovat lähes pehmeitä.

4. Lisää mukaan kikherneet sekä vielä tarvittaessa desin tai parin verran vettä ja jatka hauduttelemista 5-10 minuutin ajan. Tarkista maku.

5. Siirrä pannu pois liedeltä ja sekoita lopuksi joukkoon jogurtti.

Nauti riisin tai intialaisten leipien kera.

2 kommenttia:

  1. Joo se kikherneiden liotus vaatii niitä ennaltavalmisteluja.Mutta Suomessa ollessani ostin pahvirasiassa säilöttyjä kikherneitä,parempi ainakin kuin se tölkkikama.Sitten kun viilenee niin teen tuollaista,laitan ohjeen talteen;)

    VastaaPoista
  2. Yaelian, kiitti vinkistä, pahvirasiakikherneet kuulostaa paljon paremmilta kuin tölkkivastaavat! :-)

    VastaaPoista