22. lokakuuta 2011

Nami nami... maitovanukas

Lauantain kunniaksi päätin tehdä kerrankin oikein jälkkäriä, jota ei kyllä syöty minään jälkiruokana, vaan iltapäivän makeana herkkuna.

Tätä jälkiruokaa tehdessäni mietin, mahdetaankohan missään muualla päin maailmaa käyttää niin paljon maitotuotteita kuin Intiassa. Maitoa syödään siellä monessa muodossa: jogurttina, jota nautitaan riisin kanssa lähes jokaisen aterian lopuksi; vedellä ohennettuna buttermilkinä, jota sitäkin syödään riisin kanssa aterian päätteeksi ja josta tehdään myös viilentäviä kesäjuomia, esimerkiksi majjigaa; paneer-juustona, josta saa herkullisen proteiinipitoisen kasvisaterian; gheenä ruoanlaitossa ja makeisissa sekä maitona jälkiruoissa ja makeisissa, joissa varsinkin käytetään maitoa Intiassa ylen määrin. Meillä yleisiä kypsytettyjä juustoja Intiassa ei sen sijaan juurikaan harrasteta. Paikalliset juustot ovatkin siellä ihan hirveitä ja ulkomailta tuodut taas järkyttävän kalliita.

Löysin netistä intialaisen ruokapyramidin, ja minusta oli aika hauska huomata, että vaikka intialaisen pyramidin ainekset poikkeavatkin suomalaisen kolmion aineksista, periaate on molemmissa kuitenkin ihan sama.


Joskus ruokapyramidit voi kuitenkin unohtaa ja herkutella vaikkapa tällä tosi helpolla maitovanukkaalla.

Vermicelli-nuudeleita, joita käytetään Intiassa sekä makeissa että suolaisissa ruoissa, saa intialaisista kaupoista, ainakin Maharajasta Hakaniemestä. En ole meillä Suomessa tavannut valmiiksi paahdettuja vermicellejä (roasted vermicelli), mutta Intiasta saa niitäkin, jolloin vermicellejä ei tarvitse enää paahtaa pannulla.

SEMIYA PAYASAM/VERMICELLI KHEER

Maito-vermicelli -vanukas
4 - 6 hengelle

AINEKSET

n. ½ rkl gheetä, voita tai öljyä
pieni kourallinen (sulttaani)rusinoita
10-12 cashewpähkinää pitkittäin halkaistuna
2 dl vermicellejä
8 dl maitoa
½-1 dl sokeria
½-1 tl jauhettua kardemummaa

VALMISTUS

1. Kuumenna pannu ja lisää siihen noin puoli teelusikallista rasvaa. Paista rusinoita hetki, kunnes ne ovat pehmeitä, ja siirrä ne syrjään. Lisää pannulle taas hieman gheetä ja ruskista cashewpähkinätkin kevyesti. Laita nekin sivuun odottamaan.

2. Laita pannulle taas hieman gheetä ja lisää vermicellit. Paahda niitä keskilämmöllä ahkerasti sekoitellen, kunnes ne ovat hieman ruskistuneet (kolmesta viiteen minuuuttia).

Vermicellit ennen ja jälkeen paahtamisen.

3. Kaada maito paksupohjaiseen kattilaan ja kiehauta se. Lisää joukkoon vermicellit ja keittele varovasti keskilämmöllä, kunnes vermicellit ovat kypsiä (noin 10-12 minuuttia). Sekoittele koko ajan pohjaa myöten ja vahdi, ettei maito kiehu yli tai pala pohjaan.

4. Sekoita lopuksi joukkoon rusinat, cashewpähkinät, sokeri ja kardemumma ja sekoita hyvin.

Tarjoa vanukas lämpimänä tai kylmänä. Minusta tämä on parasta ihan tulikuumana!


VINKKEJÄ
Yhdellä desillä sokeria tästä tulee tosi makeaa, mikä sopii meille. Jos et kuitenkaan tykkää niin kovin makeasta, lisää ensin vaikkapa puoli desiä sokeria, maista, ja lisää sitten sokeria tarpeen mukaan.

Vanukas alkaa jähmettyä välittömästi keittämisen lopettamisen jälkeen, ja jos vanukas joutuu odottelemaan, siitä tulee aika jämäkkää. Ihan ensimmäisessä kuvassa vanukas on ehtinyt jäähtyä vain kymmenisen minuuttia, ja silti se on jo aika jähmettynyt verrattuna yllä olevaan kuvaan, joka on otettu heti valmistumisen jälkeen. Vanukkaan saa juoksevammaksi, kun sekoittaa ennen tarjoamista sen joukkoon muutaman ruokalusikallisen lämmitettyä maitoa.

4 kommenttia:

  1. Mielenkiintoista ,että Intiassa syödään niin paljon maitotuotteita.Täälläkin niitä syödään paljon;riittää että näkee supermarkettien meijerituotteiden hyllyt,ja ymmärtää ,että kamalan suuri valikoima.
    Tuollaista vanukasta olen joskus syönyt ,mutten oikein muista missä ja jotenkuten muistan,että se olisi ehkä ollut lapsuudessa...Tosin taisi olla ilman pähkinöitä ja rusinoita..

    VastaaPoista
  2. Yaelian, johtuukohan maitotuotteiden runsas käyttö Intiassa siitä, että siellä on niin paljon niitä lehmiäkin, hihii.

    VastaaPoista
  3. Kylläpä taas haluttaisi teidän naapuriin.. oiiiih! Tuo olisi kyllä herkullista! Minä tykkään maitoruuista ja jälkkäreistä. Ja taas cashew pähkinöitäkin. oih. NAM!

    VastaaPoista
  4. Laura, oiskohan tässä lähistöllä yhtään asuntoa vapaana...hihii. Jos asuisit naapurissa, niin voitaisiin jopa LEIPOA yhdessä, kun sinä olet semmoinen leivontaekspertti. Sitten meillä olisi karkkipäivä joka päivä. :-)

    VastaaPoista