24. elokuuta 2011

Sitruuna-inkiväärilohi - ja vähän parsakaaliakin

Silloin kun mieleni tekee lohta ja haluan ruoan valmistuvan mahdollisimman nopeasti, turvaudun reseptiin, joka on ollut suosikkini jo pitkään. Sitruuna-inkiväärilohi valmistuu todella nopeasti ja pienellä vaivalla, ja on myös tosi hyvää.

Lohen seuraksi tein tällä kertaa parsakaalia tavalla, joka on sekin jo moneen kertaan kokeiltu ja hyväksi havaittu. En suuremmin pidä parsakaalista, mikä on vähän harmi, koska parsakaali olisi niin terveellistä syötävää. Tykkään parsakaalista oikeastaan vain tällä tavalla, paahdetuilla seesaminsiemenillä ja valkosipulilla höystettynä. Tietenkin myös joku juustoinen parsakaalikin saattaisi osua ja upota. :-)

Terveellisyydestä tuli mieleeni pari sivustoa, joista on ollut minulle vuosien varrella paljon apua. Moni varmaan jo tunteekin nämä sivut, mutta ehkä pieni lisämuistutus ei ole pahitteeksi.

Fineli on elintarvikkeiden koostumustietopankki, josta löytyvät tiedot useimpien Suomessa käytettävien elintarvikkeiden koostumuksesta. Sieltä voi etsiä vaikkapa, missä hedelmässä on eniten C-vitamiinia, paljonko lanttukukossa on kaloreita tai miten kantarellien kokonaisenergia jakautuu (siis miten paljon niissä on rasvaa, proteiineja ja hiilihydraatteja). Finelin sivuston upeuden kruunaa se, että samat tiedot löytyvät myös ruotsiksi ja englanniksi! Se toimii samalla siis myös näppäränä tämän alan sanastona. :-)

Kansanterveyslaitoksen pdf-muotoinen Ruokamittoja-julkaisu taas sisältää kattavat tiedot ruokien ja ruoka-aineiden annos- ja yksikköpainoista. Sieltä selviää esimerkiksi, paljonko painaa yksi ruokalusikallinen öljyä tai yksi munankeltuainen, mikä on keskikokoisen tomaatin tai porkkanan paino, kuinka paljon painaa kolme desiä vehnäjauhoja tai mitä painaa lasagnen yksi tarjoiluannos. Julkaisusta on hyötyä erityisesti silloin, jos ei omista vaakaa ja/tai jos joutuu muuntelemaan reseptin mittoja paino- ja tilavuusmittojen välillä.


Sitruuna-inkiväärilohi
neljälle
(ohje peräisin Ken Homilta)

450 grammaa ruodotonta lohifilettä
2 tl suolaa (itse laitan huomattavasti vähemmän)
4 rkl (pähkinä)öljyä (tätäkin laitan huomattavasti vähemmän)
1 rkl inkivääriä hyvin hienonnettuna
1 tl sokeria
1 rkl sitruunankuorta (noin yhden sitruunan kuori)
1 sitruuna kuorittuna ja kalvottomiksi lohkoiksi leikattuna
suolaa ja mustapippuria
2 tl seesamiöljyä

Tee näin:

1. Suikaloi lohi reilun parin sentin paksuisiksi suikaleiksi ja ripottele suikaleiden päälle tasaisesti suolaa. Laita sivuun 20 minuutiksi.

2. Valmistele kaikki muut aineet ja laita ne wok- tai muun pannun vierelle, koska ruoka valmistuu tosi nopeasti.

3. Kuumenna pannu hyvin kuumaksi ja lisää 3 rkl öljystä. Kun öljy on tosi kuumaa, lisää lohisuikaleet. Anna suikaleiden paistua pari minuuttia, käännä ne varovasti ja anna suikaleiden saada väriä toisellekin puolelle. Suikaleita ei kannata turhaan tökkiä, koska ne saattavat mennä palasiksi. Poista lohisuikaleet pannulta (reikäkauhalla) ja laita ne lautaselle esim. talouspaperin päälle odottelemaan.

4. Pyyhkäise pannu puhtaaksi (varo polttamasta itseäsi!). Kuumenna pannulla loppu öljy, lisää inkivääri ja paista noin 20 sekuntia. Lisää sitten sokeri, sitruunankuori, sitruunalohkot, suolaa ja pippuria ja paista 1-2 minuutin ajan.

5. Lisää pannulle lohisuikaleet, sekoita varovasti ja paista noin minuutin ajan. Lisää lopuksi seesamiöljy ja kääntele se varovasti kalojen joukkoon.

Tarjoa ruoka esimerkiksi riisin kanssa.


Parsakaalia paahdetuilla seesaminsiemenillä ja valkosipulilla

noin neljälle

1 iso parsakaali keskikokoisiksi kukinnoiksi pilkottuna

1-2 rkl öljyä
2 rkl seesaminsiemeniä
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
2 kevätsipulia hienonnettuna (tai esim. salottisipulia)
½ - 1 punainen tuore chili hienonnettuna
1-2 rkl soijakastiketta
tarpeen mukaan suolaa & pippuria

1. Paahda seesaminsiemeniä kuivalla pannulla, kunnes ne ovat kullankeltaisia. Laita ne sivuun odottamaan ja laita pannulle tilkka öljyä. Lisää valkosipulit ja paahda niitä ahkerasti sekoitellen, kunnes nekin ovat kullankeltaisia ja rapsakan tuntuisia. Laita nekin sivuun odottelemaan.

2. Laita parsakaalit kiehuvaan, suolalla maustettuun veteen ja keitä ne napakan kypsiksi. Varo ylikeittämästä ihan löllöksi. Jäähdytä parsakaali pikaisesti kylmän veden alla siivilässä ja laita se sivuun odottamaan.

3. Kuumenna pannussa hieman öljyä ja lisää kevätsipulit sekä chili. Paista ehkä noin minuutin ajan sekoitellen. Lisää parsakaali, soijakastike, maun mukaan suolaa ja pippuria ja kääntele hyvin sekaisin. Paista hetki. Kääntele lopuksi joukkoon seesaminsiemenet ja valkosipulit.

Tarjoa esimerkiksi riisin kera.

2 kommenttia:

  1. Mmm,onpa herkullinen lohiresepti.Harmittaa kun lohi on täällä niin tyyristä.Onhan se Suomessakin,mutta sitten on aina niitä tarjouksia ,kun taas täällä se hinta on aina korkea.
    Mutta joskus välillä ostan lohtakin
    Minä taas rakastan parsakaalia yli kaiken! Vähän tuontapaista ohjetta olen itsekin käyttänyt ja se on hyvää!

    VastaaPoista
  2. Yaelian, harmi tosiaan, jos lohi on siellä kallista. Intiassakin se oli niin törkeän kallista, että en ikimaailmassa olisi raaskinut ostaa sitä, kun sitä sai kaiken lisäksi vain pakastettuna. Kaipasin lohta siellä kovasti.

    Muistelenkin, että olet parsa- ja muiden kaalien ystävä. Ehkä pitäisikin tulla kurkkimaan sinulta ohjeita, niin saattaisi parsakaalikin alkaa maistua vähän paremmin. :-)

    VastaaPoista