11. elokuuta 2011

Herkkupurilaiset

Teen hampurilaisia itse tosi harvoin, mutta sitten kun innostun tekemään niitä, niitä pitää tietenkin aina tuunata jotenkin. Tällä kertaa teki mieli kokeilla hampurilaisten välissä punajuurisalsaa ja sen kaverina feta-jogurttikastiketta. Alun pitäen minun piti tehdä väliin jonkinlaisia kasvispihvejä, mutta sitten kun näin tämän Silvana Francon bulgurvehnällä jatkettujen pihvien ohjeen, innostuinkin kokeilemaan sitä.

Bulgur kevensi pihvien lihaisuutta mukavasti ja toi pihveihin ihan erilaisen fiiliksen ja rakenteen kuin tavallisessa jauhelihataikinassa. Sen lisäksi bulgur alentaa myös pihvien rasvapitoisuutta, lisää niiden kuitupitoisuutta ja tekee pihvitaikinasta riittoisamman.

Punajuurisalsa
3 punajuurta
puolikas punasipuli hyvin pieneksi hienonnettuna
reilusti minttua tai muuta yrttiä hienonnettuna
2 rkl (oliivi)öljyä
sitruunamehua (en mitannut; ehkä 1-2 rkl)
suolaa
mustapippuria

1. Keitä punajuuret kuorineen kypsiksi, anna niiden jäähtyä hetki ja kuori ne sitten. Pilko punajuuret hyvin pieniksi kuutioiksi ja laita ne kulhoon. Sekoita punajuurien joukkoon muut ainekset ja tarkista maku.

Feta-jogurttikastike
100 g fetaa
1 dl turkkilaista jogurttia
1 rkl (oliivi)öljyä
hieman mustapippuria

Murusta feta haarukalla kulhossa ja sekoita sen joukkoon muut ainekset. Sekoita kastike sileäksi.

Jauheliha-bulgurpihvit
noin 8 kappaletta
Mukailtu versio Silvana Francon ohjeesta

1 ½ dl bulguria
3 dl kuumaa (kana)lientä
350 g (naudan tai lampaan) jauhelihaa
1 pienehkö sipuli pieneksi hienonnettuna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
reilusti hienonnettuja yrttejä, esimerkiksi timjamia ja minttua
1 tl jauhettua juustokuminaa eli jeeraa
suolaa
mustapippuria

1. Laita burlgurit kulhoon ja kaada kuuma kanaliemi päälle. Anna liota 20-30 minuuttia, kunnes bulgur on pehmeää ja kaikki vesi on imeytynyt ryyneihin. Jos kaikki vesi ei ole imeytynyt, puristele se siivilän läpi pois.

2. Laita bulgurit, jauheliha ja kaikki muut ainekset kulhoon ja sekoita hyvin. Paista pannulla mieluusti koekakkara ja tarkista maku. Muotoile massasta hampurilaissämpylöiden kokoisia pihvejä ja paista ne pannulla keskilämmöllä molemmin puolin kypsiksi (noin 3-4 minsaa per puoli).

Kokoa herkkupurilaiset esimerkiksi niin, että laitat paahdettujen tai grillattujen hampurilaissämpylöiden väliin rapeaa salaattia, punajuurisalsaa, pihvin sekä feta-jogurttikastiketta. Sipuliakin olisin vielä ehkä kaivannut mukaan, vaikkapa paistettuina renkaina. Muuten hampurilaiset olivat aika hemmetin hyviä. :-)


4 kommenttia:

  1. Hyvän näköiset burgerit! Itse en ole koskaan ollut purilaisten kaveri,mutta tuosta näkee,että satsattu on;D

    VastaaPoista
  2. Kiitos, Yaelian. Joo, sen harvan kerran kun näitä viittii tehdä, pitää yrittää vähän satsatakin. :-D

    VastaaPoista
  3. Punajuuret on iiiiiiiiiiiiiiiihania!!! pauli teki eilen shepherd's pien ja oli pakko lähettää heti kauppaan punajuuriostoksille. Hihii! Tölkkisellaisia kuitenkin vain. Kyllä minä noita purilaisia söisin!

    VastaaPoista
  4. Laura, minä en ole ihan hirveän suuri punajuuren ystävä, mutta kyllä ne tässä ainakin meni! Tämä on vähän sellaista punajuuri-siedätyshoitoa...hihii.

    Voi kun sinulla on ihana mies, kun se tekee tuommoisia herkkuja. Voisitko lähettää sen tännekin kokkailemaan? :-)

    VastaaPoista