7. kesäkuuta 2011

Riisuttu palak "paneer"

Palak paneer (paneer-juustoa pinaattikastikkeessa) on varmaankin yksi intialaisten ravintoloiden tunnetuimmista kasvisruokalajeista. Tämä minun maidoton, tomaatiton ja chilitön palak paneer -versioni syntyi tässä eräänä päivänä, kun mietin jotakin sellaista proteiinipitoista kasvisruokaa, johon tulisi pinaattia ja jota ukkelikin voisi syödä. Sävelsin ruoan alusta loppuun meidän tarpeitamme vastaavaksi, joten ruoka ei ole mikään autenttinen palak paneer. Eikä ruoan ollut tarkoitus päätyä blogiinkaan, kun ajattelin, että mautonta vauvamössöähän tästä kuitenkin tulee. Ruosta tuli kuitenkin yllättävän hyvää, sillä inkivääri antoi ruoalle kivasti potkua. Ruokaa pitikin tehdä pian uudestaan, jotta sain mokomasta vielä kuvankin.

Olen ostanut tavallisesti halpaa intialaista tofua, mutta nyt päätin ryhtyä huikentelevaiseksi, ja ostin ensimmäistä kertaa elämässäni silken tofua, joka on Intiassa neljä kertaa kalliimpaa kuin halpistofu. Silken tofu -paketin aukaistessani olin hieman hämmentynyt, sillä tofu oli jotenkin tosi hauraan ja lötkön oloista. Mahtaisikohan tofu kestää kastikkeen joukossa ollenkaan kuutioina, vai hajoaisikohan se kuumennuksen aikana tuhannen pilven palasiksi? Siinä tiskialtaalla syntyjä syviä miettiessäni liukas tofuluikku päätti kostaa epäilykseni ja luiskahti tiskialtaaseen mennen samalla vähän palasiksi. Sain onneksi suurimman osan tofusta kalastettua (tiskiallas oli tyhjä, joten ei tarvinnut hakea onkea) ja vielä paloiteltuakin tofun miten kuten.

Silken tofu yllätti myönteisesti, sillä kaikesta lötköydestään ja hauraudestaan huolimatta tofupalat säilyivät kastikkeen joukossa tosi hyvin kuosissaan. Tofun makukin oli ihan toisenlainen kuin halpistofun, josta tulee kyllä ensimmäisenä mieleen harmaat soijapavut, joita ei syö erkin possutkaan.

Intiassa käytettävät "yleis"sipulit ovat hieman miedompia kuin suomalaiset keltasipulit, jotka eivät mielestäni oikein sovi soseutettaviksi. Suomessa käyttäisinkin tässä ehkä salottisipuleita keltasipuleiden sijaan. Minulta meni jälkimmäisellä valmistuskerralla kastikkeeseen hieman liikaa vettä, mikä ei haitannut maun puolesta mitenkään; kastikkeesta tuli vain hieman vesittynyttä.


PALAK PANEER TOFUSTA

AINEKSET
Sose:
1 iso sipuli karkeasti pilkottuna (tai n. 3 salottisipulia)
2-3 valkosipulinkynttä paloiteltuna
muutaman sentin pätkä inkivääriä kuorittuna ja karkeasti paloiteltuna
kourallinen tuoretta korianteria
vettä tarpeen mukaan
(jos haluat, niin hieman vihreää tuoretta chiliä)

hieman öljyä
1 tl jeeran eli juustokuminan siemeniä
suolaa maun mukaan
pari nippua pinaattia (ehkä noin 100-150 grammaa)
n. 1 tl korianterijauhetta
200-250 g tofua kuutioituna

VALMISTUS

1. Laita soseen ainekset blenderiin ja jauha ne tasaiseksi. Lisää vettä sen verran, että saat ainekset jauhettua hyvin. Laita sose sivuun odottelemaan.

2. Poista pinaateista paksuimmat lehtiruodit ja huuhtaise ne. Kuumenna kattilassa vettä, mausta vesi suolalla ja keitä pinaatteja muutama minuutti. Jäähdytä pinaatit nopeasti kylmän veden alla siivilässä. Jauha pinaatit blenderissä erikseen soseeksi, ja lisää taas sen verran vettä, että saat pinaatit jauhettua. Pinaatin ei tarvitse mennä aivan mössöksi, ellet niin halua. Laita pinaatitkin sivuun odottelemaan.

3. Kuumenna pannulla hieman öljyä ja lisää jeeran siemenet. Lisää hetken päästä sipulisose (varoen, sillä sose saattaa räiskyä) ja hieman suolaa, ja paista miedohkolla lämmöllä kunnes raaka haju häviää (ehkä 10-15 minuuttia). Sekoittele usein. Lisää soseutettu pinaatti, korianterijauhe ja sen verran vettä, että saat paksuhkon kastikkeen. Hauduttele viitisen minuuttia.

4. Lisää lopuksi tofu, kuumenna ja tarkista maku.

8 kommenttia:

  1. Kiva ohje! Olen kerran syönyt paneeria pinaattikastikkeessa,ja tuota voisi kokeilla tosiaankin tofun kanssa.Täällä tofun valmistajia on monta ja tofut erittäin hyviä.Siitä huolimatta meillä ei saa silken tofua,pehmeää tofua kylläkin.
    Silken tofu sopii koostumuksensa vuoksi ihanasti maidottomiin jälkkäreihin,vaikka tofu-juustokakkuun.

    VastaaPoista
  2. Voi kiitos vinkistä, Yalian! Mä olen ihan aloittelija tofun kanssa, joten kaikki vinkit tervetulleita. Intiassa tofut ovat vielä aika lapsenkengissä, mutta on ihanaa, että eri tofulaatuja saa jo täältäkin. Voin vain kuvitella, miten ihania tofuja teilläpäin on saatavilla...:-)

    VastaaPoista
  3. Me tehtiin Suomessa kerran tämän tapaista tofulla, koska paneeria ei ollut saatavilla. Ihmiset tykkäsi kyllä eli sopi suomalaiseen makuun :)

    Nyt vaivaisin sinua vielä ravintolasuosituksilla... eli osaisitko neuvoa, mitkä olisi parhaita/mielenkiintoisimpia ravintoloita Hyderabadissa? Kirjoitit aikaisemmin jostakin ruokakujasta, mikäköhän sen nimi oli? Missä muissa ravintoloissa kannattaisi käydä? Ja mitä kasvissyöjän kannattaisi maistella - esim. onko kasvisbiryani hyvää Hyderabadissa, vai onko siellä jotain muita erikoisruokia? Kiitos hirveesti!!

    VastaaPoista
  4. Minä en hirveästi tiedä hyderabadilaisia erikoisuuksia, muuta kuin juuri biryanin sekä haleemin, jotka ovat molemmat non-vegeruokia. Jälkkäreistä tunnetuimpia ovat qubani ka meetha (aprikkoosiasosejälkkäri) ja double ka meetha (leipävanukasjutska). Mutta muistelen, että sinä et oikein tainnut olla makean ystävä... :-)

    Kun kerran ravintolasuosituksia pyysit, niin täältä pesee. ;-)

    Sen ruokakujan nimi on Eat Street, ja se on Hussein Sagar- järven rannalla. Siellä on minusta kivempi käydä illalla, kun on tunnelmallisempaa. Tosin viikonloppuisin siellä saattaa olla aika täyttä. Ja järvi saattaa vähän tuoksahtaa...

    Mun yksi viimeaikaisista suosikkiravintoloistani on Barbeque Nation, joka on kuuluisa erityisesti alkupaloistaan. Siellä on aina buffa, ja pöydissä on semmoinen grilli, johon kannetaan koko ajan lisää alkupalavartaita. Päät ja jäljet haetaan sitten itse seisovasta pöydästä. Pääruoat eivät ole mitenkään erikoisia, joten kannattaa panostaa alkupaloihin. :-) Ja jos eivät tuo semmoista peruna-alkupalaa (sen nimi on käsittääkseni ”cajun spice potato”), niin pyydä sitä: se on aivan pökerryttävän hyvää!

    Chutney's on kanssa yksi meidän lemppareista, ja nimenomaan se Chutney's, joka on Banjara Hillsillä. Siellä erityisesti dosat ja chutneyt ovat hyviä, ja palvelu on tehokasta ja nopeaa.

    Bikanervala on aika uusi tulokas kaupungissa, ja siitä on tullut älyttömän suosittu. Se on kai erityisesti chaat-paikka, vaikka sieltä saa kuuleman mukaan ihan kaikkea muutakin (siis myös pääruokia ja makeisia). Vähän harmittaa, etten ole koskaan tullut käyneeksi siellä, koska sitä on kehuttu niin paljon.

    Paras biryani-paikka on yleisen mielipiteen mukaan Paradise, joita on kaupungissa useita. Minusta Hyderabadin biryania hehkutetaan vähän liikaa, koska ei se koskaan minusta ole ollut mitään taivaallisen hyvää. Syömäni biryanit ovat aina olleet kana- tai lammas-versioita, joten kasvisbiryaneista en osaa sanoa.

    Sisustukseltaan mieleenpainuvin ravintola on ehkä Sahib Sindh Sultan City Center Mallin yläkerrassa. Ravintola on sisustettu ihan junan näköiseksi, ja siellä tuntuu ihan siltä, kuin istuisi oikeasti intialaisessa junassa! Tosi kiva kokemus. :-) Ruoka oli siellä muistaakseni enimmäkseen pohjoisintialaista.

    Jos haluat istua ulkona puutarhassa, ehdottomasti paras paikka siihen on Our Place. Puutarha on ihan hillittömän kokoinen ja ruoka on tosi hyvää. :-)

    Parasta kiinalaista ruokaa saa minusta Mainland Chinasta, mutta myös Aromas of China on hyvä.

    Paras Andhra-ravintola on Rayalaseema Ruchulu, joka on erikoistunut andhralaiseen ruokaan. Kasvissyöjälle paikka saattaa kuitenkin olla pienoinen pettymys.

    Jos haluat hieman törsätä ja nauttia hienostuneesta ilmapiiristä, suosittelen erityisesti Ista-hotellin Collagea, vaikka se onkin vähän syrjässä. Siellä on lounasaikaan buffa ja iltaisin a la carte. Mutta vieläkin parempi törsäys- ja ähkysyömispaikka on hotelli Novotelin Square, jossa on ainakin iltaisin ihan superhyvä seisova pöytä. Kuten huomaat, minä tykkään buffeteista, hihii.

    VastaaPoista
  5. Voi kiitos kauheasti hyvistä ravintolavinkeistä! Nyt tietää, mihin suuntaa Hyderabadissa - uudessa kaupungissa kun ei aina osaa päättää, minne menisi ja mitä tekisi. Näistä on hyvä aloittaa.

    Tykkään kyllä kovasti jälkiruoista, vaikken ehkä intialaisista makeisista olekaan innostunut - tuo aprikoosisose ja leipävanukas voisi olla hyvää. Pidetään mielessä.

    Täällä Bangaloressakin on Barbeque Nation ja Sahib Sindh Sultan, jotka on meidänkin suosikkeja. Mutta tuonne Eat Streetille on ehdottomasti päästävä, ja mies tykkäisi varmasti Bikanervalasta myös. Our Place kuulostaa kanssa kivalta paikalta, ja buffetitkin on ihania... mmm nyt tulee nälkä ja matkakuume alkaa nousta!

    Kiitos vielä kerran, ja hyvää kotimatkaa sinulle.

    VastaaPoista
  6. Anna, oikein mukavaa Hyderabadin-vierailua sinulle! Harmi, kun en ole itse siellä ja jäi se blogimiitti pitämättä. Kiva, jos vinkeistä oli jotain apua. :-)

    VastaaPoista
  7. No niin. Nyt on Hyderabad käyty ja ruoat maisteltu. Ehdottomasti paras ruokamuisto tuolta reissulta on Qubani-ka-meetha, jota maistelin ihanassa Our Place-ravintolassa, jossa ruoka oli muutenkin hyvää. Sitä tekee mieli maistaa uudelleenkin!

    Eat Streetillä käytiin myös, ja söin biryanin Waterfront-ravintolassa. Myös läheltä löytynyt Ohris ja sen Tansen-ravintola oli upea kokemus - jos ei nyt ruoan mutta yleisen tunnelman takia.

    Chutneysin chutneyt oli todella herkullisia ja etenkin se makea kookoschutney! Dosakin oli parempaa kuin mitä yleensä saa.

    Pohjois-intialainen ruoka oli minun ja mieheni mielestä Hyderabadissa tosi hyvää ja parempaa kuin mitä täältä yleensä saa.

    Hauska reissu - tykästyin Hyderabadiin kovasti, ehkä just sen monipuolisuuden takia. Kiitos vielä kerran vinkeistä!

    VastaaPoista
  8. Anna, ihana kuulla, että mieluisia ruokapaikkoja ja ruokia löytyi! Hassua, mutta minä taas tykkään siitä Chutneys'n makeasta kookoschutneystä kaikkein vähiten, mutta tässä sen taas näkee, että makuasioista saa kiistellä. :-)

    Pohjoisintialaisen ruoan hyvyyteen vaikuttaa Hyderabadissa varmaan pohjoisesta tulleet muslimivaikutteet, jotka ovat muokanneet Hyderabadin ruokakulttuuria aika paljon. Ruoka ei ole Hyderabadissa ihan niin eteläintialaista kuin Andhra Pradeshissa muuten, vaikka toki sieltä saa puhtaasti eteläintialaista ruokaakin.

    Waterfrontista en itse jostain syystä ole tykännyt; olen käynyt siellä pari kertaa, ja minusta ruoat ovat olleet vähän ylihinnoiteltuja laatuunsa ja makuunsa nähden. Mutta ehkä siellä saa maksaa näköaloista...

    Kiva, että reissustanne jäi hyvä mieli! :-)

    VastaaPoista