28. kesäkuuta 2011

Punajuuren paras osa on vihreä

Olen palannut taas Suomeen ja saanut naatiskella suomalaisten ruokakauppojen valikoimasta ja laadusta jo muutaman viikon. Viime aikoina minua ovat ihastuttaneet erityisesti punajuuren naatit elikkä vissiin lehdet. Punajuuria näkee kaupoissa vuoden ympäri, mutta punajuuren naatteja todella harvoin, mikä on hirveä harmi, koska naatit ovat niin maukkaita ja monikäyttöisiä. Jos näen kaupassa punajuurinippuja, joissa naatit ovat mukana, hyökkään niiden kimppuun välittömästi. Ihan sama, millaisia möllyköitä naattien perästä roikkuu. Minusta onkin hirveän epäreilua, että kaupoista ei saa pelkkiä naatteja, vaan pitää ostaa naattien jatko-osatkin, joita myös punajuuriksi kutsutaan.

Valmistan naateista useimmiten intialaista ruokaa, tavallisesti linssejä ja naatteja, koska minusta ne sopivat jotenkin hyvin yhteen. Kuvittelisin, että naatteja voisi käyttää pinaatin sijasta ihan missä tahansa muussakin ruoassa. Appelsiineja ja hunajaa -blogista voi käydä kurkkaamassa esimerkiksi ohjetta paistetuille ja balsamietikalla maustetuille punajuuren lehdille.


LINSSEJÄ JA PUNAJUUREN NAATTEJA
noin neljälle

hieman öljyä
1 tl ruskeita sinapinsiemeniä
1 iso valkosipulinkynsi hienonnettuna
1 sipuli hienonnettuna
½ tl kurkumaa
1 dl moong dal -linssejä (punaiset linssitkin käyvät varmasti ihan hyvin)
suolaa maun mukaan
iso nippu punajuuren naatteja
1 - 1½ tl korianterijauhetta
(chilijauhetta tai tuoretta chiliä maun mukaan)

VALMISTUS

1. Huuhtele punajuuren naatit huolellisesti ja silppua ne.

2. Poista linsseistä mahdolliset kivet ja roskat ja huuhtele linssejä kolme, neljä kertaa tai kunnes vesi on kirkasta.

3. Kuumenna öljy pannulla ja lisää sinapinsiemenet. Kun ne alkavat poksua, lisää valkosipuli ja sipuli. Paista sipuleita pannulla, kunnes ne ovat saaneet hieman väriä. Lisää kurkuma, linssit ja noin 4 dl vettä. Kiehauta, peitä kannella ja keittele keskilämmöllä, kunnes linssit ovat pehmeitä mutta yhä kokonaisia (noin 20 minuuttia).

4. Lisää suola, punajuuren naatit sekä korianterijauhe, sekoita hyvin ja jatka hauduttelua vielä viitisen minuuttia.

Tarjoa riisin tai intialaisten leipien kera.

7 kommenttia:

  1. Hui! Minä en tiennyt että niitä voi syödäkin! hih! oon kyllä ihan onneton näiden kanssa. Onneksi sinun blogista oppii vaikka mitä!
    Linsseistä kysymys... onko ne käytettävät linssit siis niitä sellaisia kuivia linssejä pussista vai tölkkilinssejä? Ja jos ne on niitä pussilinssejä, niin pitääkö niille tehdä ennen käyttöä mitään muuta kuin mitä ohjeessakin jo sanoit? Siis muistan vain että joskus olen lukenut että niitä pitäisi liottaa vedessä monta tuntia ennen käyttöä.
    Ja korianterijauhe.. yäk, korianteri. hihii! Jos ei tykkää sen mausta, niin mitä maustetta suosittelisit tilalle?

    VastaaPoista
  2. Laura, minä söin ekan kerran linssejä Marokossa 16-vuotiaana, kun siellä tarjottiin jotain linssikeittoa. Ja voitko kuvitella, että minä luulin silloin, että keitto oli tehty silmälinsseistä...:-D Kuvittelin olevani kovinkin rohkea, kun söin silmäkeittoa! :-D

    Nämä linssit ovat kuivattuja, ja ne ovat niin pieniä, että niitä ei tarvitse liotella. En liottele muitakaan linssejä, mutta papuja ja kikherneitä kyllä. Niitä ei vissiin edes saa syödä ilman liotteluja.

    En oikein keksi korianterijauheen tilalle mitään muuta maustetta... sen voisi varmaan jättää kokonaan pois, jos ei tykkää korianterin mausta. Jauhettu korianteri ei kyllä maistu yhtään samanlaiselta kuin tuore korianteri (siis se yrtti), jos sinulla on kammo tuoretta korianteria kohtaan, kuten monella on. Äitikin sanoo, että tuore korianteri haisee ihan tiskivedelle. :-)

    VastaaPoista
  3. Mietin mitä tekisin noista naateista, ja löysin tämän ohjeen, jotain tämänsuuntaista varmaan kohta kokkailen. ☺

    Täsmennettäköön, että moong dal ei varsinaisesti tarkoita linssejä, vaan kuorittuja ja halkaistuja keltaisia mungpapuja. Käyttöominaisuuksiltaan ovat aika lähellä punaisia linssejä, maku vain vielä aavistuksen herkullisempi.

    VastaaPoista
  4. Heikki, kiva jos inspiroiduit tästä! :-)

    Täällä Intiassa moong dalit käsitetään linsseiksi, vaikka ne mung-pavuista lähtöisin ovatkin. Niitä kun käsitellään samoin kuin muitakin linssejä, eli niitä ei tarvitse liotella, ja keittoaikakin on lyhyt papuihin verrattuna.

    Harmi kun Suomen kaupoista ei koskaan saa moong daleja, minustakin ne ovat paljon parempia kuin ne punaiset linssit. Punaisia linssejähän täällä (ainakaan täällä Etelä-Intiassa) ei juurikaan käytetä.

    VastaaPoista
  5. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  6. Ainakin täällä Joensuussa paikallinen aasialaiselintarvikekauppa myy tämmöisiä, veikkaisin että muiltakin isommilta paikkakunnilta löytyy.

    VastaaPoista
  7. Vau, no siinähän niitä on!

    Pääkaupunkiseudultakin noita saa aasialaisista ja muista etnisistä kaupoista, mutta olisi kiva jos niitä saisi ihan tavallisista marketeistakin, niin kuin vaikka Cittarista. Ei kyllä taitaisi olla hirveästi menekkiä, kun suomalaiset eivät taida oikein olla linssiensyöjäkansaa. :-)

    VastaaPoista