2. tammikuuta 2011

Kaurapuuroa intialaisittain

Upma on intialainen aamiaisruoka, jota meillä ei kyllä koskaan syödä aamiaiseksi vaan eräänlaisena pikaruokana silloin, kun aika on kortilla tai kun kokilla on laiska päivä. Tavallisimmin upma valmistetaan karkeista mannaryyneistä (upma rava) tai vermiselleistä, jotka ovat pieniksi pätkittyjä ohuita nuudeleita. Eräs edistyksellinen tuttavani kertoi kuitenkin tehneensä upmaa kaurahiutaleista, ja ensimmäinen reaktioni oli, että ei voi olla totta. Ensihämmästyksen haihduttua totesin, että miksei - sitähän voisi kokeilla! Lopputuloksena oli ihan täydellinen pikaruoka: terveellinen, nopea, maittava, edullinen, täyttävä ja muunneltavissa oleva.

Kaurahiutaleiksi upmaan kannattaa valita isot kaurahiutaleet, joilla on pidempi keittoaika kuin pikahiutaleilla ja jotka myös säilyttävät muotonsa paremmin. Pikahiutaleilla ruoasta tulisi varmaan ihan mössöä, mutta jos sellaisesta tykkää, niin mikä ettei.

KAURAUPMA
todella iso satsi kahdelle

pari teelusikallista öljyä
1 tl ruskeita sinapinsiemeniä
n. 10 cashewpähkinää halkaistuna
puolikas vihreä chili hienonnettuna (tai maun mukaan)
sormenpään kokoinen pala inkivääriä raastettuna
1 pieni sipuli hienonnettuna
n. 4 dl kasviksia melko pieniksi paloiteltuna (minulla oli porkkanaa, herneitä ja bataattia)
n. 7 dl vettä
suolaa maun mukaan
4 dl (isoja) kaurahiutaleita
(tuoretta korianteria koristeluun)

1. Kuumenna öljy pannulla ja lisää sinapinsiemenet ja cashewpähkinät. Kun sinapinsiemenet alkavat paukkua ja kun pähkinät ovat saaneet hieman väriä, lisää chili ja inkivääri. Paista hetki sekoitellen ja lisää sipuli. Jatka paistamista, kunnes sipuli on kuullottunut, ja lisää kasvikset. Sekoita ja peitä kannella. Anna kasvisten muhia melko miedolla lämmöllä viitisen minuuttia tai kunnes vihannekset ovat hieman pehmentyneet. (Jos käytät kaurahiutaleita, joilla on hyvin lyhyt keittoaika, anna vihannesten kypsyä ihan pehmeiksi.)

2. Lisää vesi ja suola ja anna veden kiehahtaa. Lisää kaurahiutaleet, sekoita hyvin ja peitä ruoka kannella. Kypsennä ruokaa keskilämmöllä, silloin tällöin sekoitellen, kunnes kaurahiutaleet ovat kypsiä, mutta vielä hiukan jämäköitä. (Tarkista kaurahiutaleiden kypsennysaika paketista. Omien hiutaleitteni keittoajaksi oli annettu 6-8 minuuttia, ja sellainen 7 minuuttia riitti tässä oikein hyvin.) Tarkista maku ja lisää tarvittaessa mausteita mielesi mukaan.

3. Koristele ruoka halutessasi tuoreella korianterilla. Nauti kauraupma luonnonjogurtin tai mausteisen intialaisen pikkelssin kanssa. Itse en kyllä kaivannut tähän mitään lisukkeita.

Ja hei, melkein meinasi unohtua:

HYVÄÄ ALKANUTTA VUOTTA 2011!

2 kommenttia:

  1. Mielenkiintoinen resepti,tätäkin voisi joskus kokeilla.Mitä nuo suuret mannaryynit muuten ovat,karkeita ryynejä`?

    Hyvää ja ihanaa alkanutta vuotta sinullekin Hippu!

    VastaaPoista
  2. Yaelian, kiitos samoin! :-) Tuo upma rava on vehnää, joka on jauhettu karkeammaksi kuin tavan mannaryynit. Koska rava-ryynit ovat isompia, ne eivät mene niin mössöksi kuin manna menee. En tiedä, käytetäänkö noita isompia ryynejä muissa kuin intialaisissa ruoissa.

    VastaaPoista