19. helmikuuta 2010

Jauhelihalla täytetyt naan-leivät (keema naan)

Söin jokin aika sitten Intiassa jossakin ravintolassa jauhelihalla täytettyjä naan-leipiä, ja niistä tuli heti yksi lempiruoistani. Sen jälkeen olen yrittänyt tuotekehitellä näitä leipiä omassa kotikeittiössäni, ja nyt olen mielestäni päässyt kehittelyssä sellaiseen vaiheeseen, että voin tulla resepteineni kaapista ulos.

Parasta keema naaneissa on tietysti maku, mutta myös se, että niissä on koko ateria samassa: lisukkeeksi ei tarvita muuta kuin ehkä jotakin pikkelssiä ja raitaa (jogurttikastiketta). Helppo kurkkuraita syntyy vaikkapa siten, että sekoittaa luonnonjogurttiin raastettua tai hienoksi pilkottua kurkkua, ja maustaa sen suolalla ja vaikkapa jauhetulla juustokuminalla ja/tai pippurilla.

Naan-leivät olen tehnyt vanhalla, hyväksi havaitulla Garam masalan ohjeella. Ainekset ja valmistustavan voi siis käydä kurkkimassa Annan blogista. Naan-leipien valmistus kannattaa aloittaa ainakin kolme tuntia aikaisemmin, jotta taikina ehtii levätä hyvin. En tiedä, miksi tuo lepääminen on niin tärkeää (osaako joku kertoa?), mutta pieni ennakointi kannattaa kyllä, sillä näin leivistä tulee erityisen hyviä.

Chilin määrä on minun makuuni sopiva, mikä tarkoittaa sitä, että maku on aika kipakka. Chilin määrää voi vapaasti vähentää, ja vihreät chilit voi jättää kokonaan poiskin ja käyttää niides sijasta vain chilijauhetta. Paprikajauhettakin voisi käyttää, jos ei halua chiliä ollenkaan.

AINEKSET

1 annos naan-taikinaa

hieman öljyä
1 pieni sipuli hyvin hienonnettuna
n. ½ rkl inkivääri-valkosipulitahnaa (tai 1 vs-kynsi puristettuna ja n. 1 cm:n pala inkivääriä hienoksi raastettuna)
2 vihreää pientä chiliä hienonnettuna
½ tl kurkumaa
½ - 1 tl chiijauhetta
1 tl jauhettua korianteria
1 - 2 rkl tomaattipyreetä
n. 150 g jauhelihaa
suolaa
(tuoretta korianteria hienonnettuna)

VALMISTUS

1. Valmista naan-taikina ohjeen mukaan.

2. Tee täyte. Kuumenna öljy pannulla, ja pehmittele sipuleita öljyssä hetken aikaa. Lisää inkivääri-valkosipulitahna ja chilit ja paista pari minuuttia ahkerasti sekoitellen. Lisää jauhetut mausteet ja tomaattipyree, pyöräytä hyvin sekaisin ja lisää jauheliha. Paista jauheliha kypsäksi, rikkoen sitä lastalla murumaiseksi (jauhelihan tulisi olla mahdollisimman hienorakenteista). Mausta suolalla, tarkista maku ja anna seoksen jäähtyä.

3. Kuumenna uuni 250 asteeseen.

Oikeasti täytetyt naan-leivät tehtäisiin niin, että taikinasta tehtäisiin pallo, joka kaulittaisiin leiväksi. Leivän keskelle laitettaisiin täytettä, jonka jälkeen leipä "kurottaisiin" yhteen ja kaulittaisiin taas leiväksi. Tätäkin saa kokeilla! Mutta koska taikina tahtoo aina repeillä ja täyte pursuta ulos ja koska minun kärsivällisyyteni kaulimen kanssa on hyvin rajallinen, olen kehitellyt toisen, laiskan leipurin menetelmän.

4. Jaa taikina kahdeksaan osaan ja pyörittele ne palloiksi. Ota yksi pallo, litistä se kädelläsi ja kauli (jauhoja hieman tarvittaessa apuna käyttäen) pallo noin leipälautasen kokoiseksi leiväksi ja laita se sivuun odottamaan. Ota toinen pallukka ja kauli se samankokoiseksi leiväksi.

5. Levitä toiselle leivälle pari ruokalusikallista täytettä niin, että reunoihin jää hieman tyhjää.

6. Voitele reunat vedellä ja laita tämän hökötyksen päälle toinen kaulimasi leipä.

7. Painele reunat yhteen ja kauli tämä kokonaisuus nätiksi, ohuehkoksi leiväksi.

8. Toimi muiden taikinapallukoiden kanssa samoin. Kahdeksasta pallukasta pitäisi tulla siis neljä täytettyä leipää.

9. Voitele leivät öljyllä ja laita ne kuumaan uuniin (tai paista leivät kahdessa osassa, jos ne eivät mahdu kerralla pellille). Paista toista puolta noin 4 minuuttia, jonka jälkeen käännä leivät ja voitele toinenkin puoli kevyesti öljyllä. Paista toiselta puolelta vielä noin 4 minuuttia tai kunnes leivät ovat saaneet ruskeita pilkkuja ja vaikuttavat kypsiltä. Leivät voisi koristella myös esim. mustakuminan (kalonji, nigella) siemenillä.

Tarjoa leivät mieluiten heti tai säilytä leivät tiiviissä rasiassa, folion sisässä tai pussissa. Kyytipojaksi riittää raita tai jogurtti. Itse tykkään syödä keema naanien kanssa hienonnettua punasipulia ja turkkilaista jogurttia. :-)


4 kommenttia:

  1. Tätä mä voisin kokeilla vaikka munakoison kanssa,tuon jauhelihan sijaan.Kivoja tuollaiset littanat täytetyt leivät!

    VastaaPoista
  2. Yaelian, niin voisitkin! Täytteeksi voisikin varmaan laittaa mitä vaan keksii... :-)

    VastaaPoista
  3. Hauska kuulla, etta tama resepti toimii edelleen :)

    VastaaPoista
  4. Anna, sehän toimii oikein vallan mainiosti. :-) Kiitos vaan sinulle!

    VastaaPoista