17. huhtikuuta 2009

Tästä piti tulla paella...


...mutta tulikin vissiin joku risotto. Kävi nimittäin niin, että kaupoista ei löytynyt oikein mitään, mitä niistä läksin etsimään (mereneläviä, sahramia ja paellariisiä). Mereneläviä olin aiemminkin nähnyt myytävän parissa suuressa marketissa, ja sahramiakin luulisi tästä maasta löytyvän, joten ihan utopistisin toivein en kauppareissulle lähtenyt. Riisin suhteen olin kyllä jo valmiiksi skeptinen, sillä mitään oikeaa paellariisiä en edes olettanut löytäväni. Totta puhuen en edes tiedä, mitä riisiä oikeaoppiseen paellaan kuuluisi laittaa (osaako joku kertoa?), mutta tuskin ainakaan mitään basmatiriisiä!

Lihan ostaminenkin omin nokkineni on minulle täällä vieläkin aikamoinen seikkailu. Hyderabadissa saa muutamasta isommasta supermarketista valmiiksi paloiteltuja ja pakattuja lihoja - broileria, lammasta, nautaa, maksaa jne. - mutta paikalliset ihmiset ostavat lihansa tavallisimmin pienistä lihamyymälöistä, jollaisessa minäkin olen anoppilan autokuskin kanssa piipahtanut. Yksinäni en kuitenkaan uskalla mennä ostamaan lihatuotteita näistä kojuista, varsinkaan kun en niitä ennalta tunne.

Tämäntyyppisiä kana- ja lihamyymälöitä näkee paljon. Tarkkasilmäiset huomaavat tiskillä kokonaisen kanan! Ukkeli repesi nauruun, kun näki tämän kuvan: "chekan center, hohohoo!!"

Anopin mukaan valmiiksi pakattuja lihatuotteita ei saa täällä missään nimessä ostaa, koska pakatut lihat eivät ole tuoreita, eikä niistä tiedä, missä lämpötiloissa ne oikein ovat olleet. Tässä sähkökatkosten luvatussa maassa anopin syy on ihan hyväksyttävä, mutta minulle kuitenkin on tutumpaa mennä johonkin markettiin ja poimia sieltä kärryyn paketillinen jotakin. Ajelin siis kaupungin toiselle laidalle Spariin ja ostin sieltä broileria ja chorizo-makkaraa.

Paluumatka venähti yllättävän pitkäksi, koska piti vielä käydä toisessa marketissa etsimässä puuttuvia tuotteita ja sitten - tämä on tärkeää! - piti vielä käydä parissa vaatekaupassa. Unohduin vaaterekkien ja sovituskoppien välimaastoon pidemmäksi ajaksi kuin laki sallii, vaikka takaraivossa jyskytti koko ajan ajatus, että siellä ne kanat nyt hikoilevat auringonpaisteisessa autossa, kun ulkona on lämmintä melkein 40 astetta. Mitenkäs se kylmäketju oikein menikään...? Täällä on kyllä sata kertaa helpompi olla kasvissyöjä!

Houkuttaako?

Sahramia ja mereneläviä ei löytynyt toisesta marketistakaan, ja riisiksikin valikoitu risottolaatu arborio, kun muutakaan riisiä ei ollut tarjolla. En tiedä, olinko liikkeellä väärään aikaan, vääränä päivänä, vääränä vuodenaikana vai mitä, kun tuoreita katkarapuja ei kaupoissa ollut. Kauppojen valikoima Intiassa on yleensäkin aina vähän ennalta arvaamaton, eikä kauppoihin kävellä noin vain valmiin listan kanssa olettaen, että kauppakassista löytyvät kaikki ostoslistalla olleet tuotteet. Mutta ainakin täällä oppii soveltamaan ruoanlaitossa - ja yleensä elämässä muutenkin!

KANATSYDEEMI
ainaskin neljälle

n. ½ kg broileria paloina (luita saapi olla mukana)
5 - 6 valkosipulinkynttä hienonnettuna
2 sipulia hienonnettuna
pari porkkanaa paloiteltuna
1 paprika paloiteltuna
kurkumaa (= köyhän miehen sahramia)
paprikajauhetta melko reilusti
5 dl riisiä (mun digitaalivaaka oli hajonnut rahdissa, joten en voinut punnita, byääh!)
3 tomaattia paloiteltuna
suolaa
mustapippuria
1 - 1 ½ litraa kanalientä (en mitannut)
n. 100 g chorizoa paloiteltuna
päälle persiljaa

VALMISTUS

1. Huuhtele broileri ja kuivaa se. Kuumenna pannulla oliiviöljyä ja ruskista broilereita hetki. Laita palat sivuun odottamaan.

2. Kuumenna pannulla oliiviöljyä ja lisää valkosipuli ja sipuli. Freesaile niitä hetkinen ja lisää porkkana ja paprika. Paista, kunnes vihannekset ovat hieman pehmentyneet, ja lisää kurkuma ja paprikajauhe. Sekoittele hyvin ja hetkisen päästä lisää broilerit. Paista tovi.

3. Kääntele joukkoon riisi ja kuullota riisiä muutama minuutti. Lisää tomaatit, suola ja mustapippuri sekä suurin osa liemestä. Hauduttele kannen alla, kunnes riisi on melkein kypsää ja lisää joukkoon chorizo (raaka chorizo lisätään tietysti aiemmin; omani oli kuivattua). Hauduta kypsäksi, tarkista maku ja koristele persiljalla.

3 kommenttia:

  1. No löysithän hyvät paellan ainekst lopulta.Nuo lihakojut;kyllä minäkin mieluummin marketeista ostaisin ne lihat....Täälläkin on torin yhdellä sivukadulla sellaisia pieniä kauppoja, jossa ne kanat on esillä, huh!

    Ennen tein aika usein paellaa, mulla on ihan Espanjasta varta vasten sitä ostettu paellera pannukin.Riisin pitää olla pyöreää keskikokoista, joka imee itseensä hyvin sen nesteen, eli ihan hyvinhän se arborio siihen sopii.

    VastaaPoista
  2. Hei! Helmikuisella Mauritiuksen matkalla hurahdin totaalisesti intialaiseen ruokaan. Ostin Mauritukselta mausteita ja sain myös lahjaksi uusilta paikallisilta tutuilta. Tunnetko mausteseoksen nimeltä "briani"? Entä "aachard"? Miten niitä käytetään ja millaisiin ruokiin?

    Vesi kielellä olen lukenut tätä blogia ja aion vielä toteuttaa muutamat reseptit, kunhan löydän kaikki tarvittavat ainekset.

    T: Jenni Provencesta

    VastaaPoista
  3. Yaelian, kiva kuulla, että tuo riisivalinta ei mennyt ihan metsään! Jostain luin, että paellaan käytetään jotakin espanjalaista riisiä, mutta en oikein tiennyt mikä olisi tutumpi vastine sille... Tuommoinen paella-pannu olisi kyllä kiva omistaa!

    Mä todella ihmettelen noita lihakauppoja, joissa lihat on esille ilman mitään kylmäsäilytystä. Huh tosiaan!

    Hei, Jenni Provencesta :-) Kiva, jos blogistani on löytynyt kiinnostavia ohjeita!

    En tunne tuota Mauritiuksen intialaista ruokakulttuuria, mutta tuo briani kuulostaa kovasti biryanilta, joka on riisistä ja yleensä jostakin lihasta valmistettu intialainen pataruoka. Veikkaisin, että tuo briani-mausteseos on siis jonkinlainen valmis biryani-mausteseos, jota voi käyttää maustamaan biryania. Täältä löytyi yksi briani-ohjekin, jossa tosin ei käytetä valmista briani-mausteseosta, mutta ainakin sen mausteseoksen ja tuon ohjeen aineksia voisi vertailla, onko niissä mitään yhtäläisyyksiä - jos siinä maustepaketissa siis on jonkinlainen ymmärrettävissä oleva ainesluettelo...

    Aachardista en ole koskaan kuullutkaan, mutta täältä löytyi selitys, että achard (taas hieman erilainen kirjoitusasu) olisi eräänlainen kreolikeittiön kasvispikkelssi. Olisiko se achard-mauste siis jonkinlainen mausteseos, jota käytetään noissa pikkelsseissä?

    VastaaPoista