29. tammikuuta 2019

Malai koftat mifulla


Minulla oli kerran jääkaapissa puoli pakettia mifu-rakeita, ja päätin kokeilla, miten ne sopisivat kofta-pallukoihin, joissa käytetään yleensä paneeria. No mifuhan sopi niihin vallan mainiosti! Toki näissä voisi käyttää mifun sijasta paneeriakin.

Pallukoiden täytteeksi voi laittaa esimerkiksi cashewpähkinää, manteleita, pistaasipähkinöitä tai sulttaanirusinoita oman mielen mukaan. Täytettä ei tarvita paljon, ehkä vain muutama ruokalusikallinen. Toki pallot voi halutessaan jättää täyttämättäkin. Pullat voi tarjota joko ilman kastiketta tai kastikkeen kanssa.

Aineslista näyttää pitkältä, ja sitähän se tietysti onkin, mutta ei kannata antaa sen pelästyttää. Ja toki voi aina soveltaa. 😊

Huomasin muuten juuri sellaisen asian, että kuvat eivät tule blogiini kokonaan, vaan blogi leikkaa kuvien oikeasta reunasta osan pois tai sitten se litistää kuvat kummallisesti. Yritin säätää leveyksiä, mutta se ei tässä blogimallissa jostain syystä onnistu (tämä on kai liian vanha 😆), enkä uskalla vaihtaa blogimalliakaan, kun pelkään blogin menevän ihan sekaisin. Ottaa päähän ihan hemmetisti, mutta tällä hetkellä en osaa tehdä muuta kuin mennä eteenpäin näin. Minun tuurillani kaikki katoaa taivaan tuuliin, jos rupean tekemään jotain säätöjä, joten ehkä tämä on kuitenkin pienempi paha.  



KOFTAT ELI PYÖRYKÄT (n. 12 kappaletta): 

puoli purkkia Mifu-raetta (maustamaton) eli n. 150 g
2 jauhoista perunaa
2 rkl vehnäjauhoja
1 tl korianterijauhetta
n. 1 tl suolaa
1/2 - 1 tl chilijauhetta
1/2 tl kurkumaa
1/2 tl garam masalaa
tuoretta korianteria hienonnettuna (voi jättää poiskin)

+ täytteeksi hieman esimerkiksi cashew- tai pistaasipähkinöitä, manteleita tai sulttaanirusinoita
+ öljyä paistamiseen


1. Keitä perunat kypsiksi. Kuori ja muussaa ne. Hienonna mifu tehosekoittimella tai veitsellä tasaiseksi massaksi. Rouhi täyteainekset (pähkinät jne.).

2. Sekoita perunat, mifu ja muut koftien ainekset tasaiseksi massaksi.

3. Muotoile massasta 12 ison mansikan kokoista palloa. Paina kuhunkin palloon sormella syvennys ja laita syvennykseen hieman täytettä. Kuro syvennyksen reunat yhteen ja pyörittele uudestaan palloksi. Valmista kaikki pallot samalla tavalla.

Tässä vielä pallojen täyttäminen kuvina:



4. Kuumenna pannulla pari kolme ruokalusikallista öljyä ja ruskista pallot (tarvittaessa kahdessa erässä). Käsittele palloja varoen, sillä ne ovat melko pehmeitä. Laita pallot paistamisen jälkeen talouspaperin päälle.

Voit tarjota pallot näin tai valmistaa niille kastikkeen.








MALAI-KASTIKE:

n. 1 rkl öljyä
1 laakerinlehti
2-3 cm:n pätkä kanelitankoa
2 neilikkaa
2 vihreää kardemummaa
1 sipuli hienonnettuna
2 tomaattia kuutioituina
n. 2 cm:n pätkä inkivääriä paloiteltuna
3 valkosipulinkynttä hienonnettuna
n. 1 tl suolaa
1/2 - 1 tl chilijauhetta
1 tl korianterijauhetta
1/2 tl kurkumaa
1/2 tl jauhettua juustokuminaa, jeeraa
n. 12 cashewpähkinää
hyppysellinen sokeria
3-4 rkl kermaa


1. Laita cashewpähkinät likoamaan noin puoleen desilitraan lämmintä vettä. Liota niitä puoli tuntia ja soseuta ne tasaiseksi tahnaksi.

2. Kuumenna pannulla hieman öljyä ja kuullota siinä sipuli. Anna sipulin hieman jäähtyä ja soseuta sipuli, tomaatit, inkivääri ja valkosipuli blenderissä tasaiseksi soseeksi. Laita sose sivuun odottelemaan.

3. Kuumenna öljy pannulla ja lisää öljyyn laakerinlehti, kanelitanko, neilikat ja kardemummat. Kun mausteet alkavat tuoksua ja pullistua, lisää sipuli-tomaattisose.

4. Paista tahnaa keskilämmöllä (ilman kantta) silloin tällöin sekoitellen, kunnes neste on hävinnyt pannulta ja tahna on muuttunut paksuksi (noin 15 minuuttia).

5. Lisää suola, jauhetut mausteet, cashewtahna, sokeri sekä noin 3 dl vettä (veden määrä riippuu vähän pannun koosta ja muodosta - lisää sopivasti). Kiehauta ja  hauduttele kannen alla viitisen minuuttia.

6. Poista halutessasi kokonaiset mausteet, tarkista maku ja lisää tarpeen mukaan suolaa/mausteita. Lisää kerma ja kofta-pallot. Kuumenna ja tarjoa välittömästi.


P.S. Seuraavaksi tuleekin sitten ohje, että mitä voi tehdä sillä ylijääneellä Mifu-purkin puolikkaalla. 😀

10 kommenttia:

  1. Mietinkin tässä päivänä muutamana, että pitäisiköhän tehdä koftia joku päivä itse, kun en ole ikinä ravintolassa saanut maistaakseni kovin kummoisia. Parhaat tapaukset olivat vielä umpijäässä sisältä... Testiin menee siis. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kaameeta, jäisiä koftia. :-( Ei ollut varmasti mikään mieltä ylentävä kokemus!

      Mä olen kerran saanut jotain puolijäistä (olisko ollut jokin munaleipä tms.) Starbucksissa, ja sen kerran jälkeen päätinkin, että en syö enää koskaan Starbuckissa mitään. Ja niiden kahvikin on minusta pahaa.

      Toivottavasti nämä koftat miellyttävät, jos innostut kokeilemaan!

      Poista
  2. Maukkaan oloinen ohje. Tosin itse jättäisin täytteen pois jotta ukkokin uskaltaisi maistaa tuotosta ja korianterin että itse :-)

    Lähtee testiin heti, kun olet postannut loppullekin mifu-purkille ohjeen ;-D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jätä toki täyte ja korianteri pois, jos tuntuu, että maistuisivat paremmin niin. Kuten sanottu, aina saa soveltaa. :-)

      No katsotaan, milloin saan sen seuraavan postauksen kirjoitettua. :-D Yritän tässä lähiaikoina.

      Poista
  3. Mifua en ole kokeillut, piti kun olin Suomessa mutta en sitten kokeillutkaan. Nam, intialaisen keittiö on kyllä täynnä ihania koftia:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulle koftat ovat aika uusi tuttavuus, kun kokkailin aluksi vaan lähinnä eteläintialaista. Mutta onhan niitä Intiassa.

      Poista
  4. Palleroita testattu ja hyviä tuli :-). Tosin vähän vihreämpää tuli kun laitoin pinaattia joukkoon. Seuraavaksi kokeilen ilman ja ehkä tuolla pähkinä täytteellä. Nyt en täytettä laittanut ollenkaan.
    -m

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pinaatti sopiikin näihin varmasti kuin nenä päähän! Hieno homma, että innostuit kokeilemaan ja tykkäsit! <3

      Poista
  5. Testattu. Mukavaa kokkailua, eikä turhan monimutkaista. Taisin laittaa liikaa vettä kastikkeeseen, kun tuntui mausteet latteilta. Kuinka kauan paistoit palluroita, ja mitä öljyäa suosittelisit?
    Kiva, että kirjoittelet taas. Kokkausintoni lähti aikoinaan sinun blogistasi :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosi kiva kuulla, että kokeilit ja tykkäsit! Hitsi nyt en yhtään muista, kuinka kauan paistoin palluroita. Sillä lailla, että olivat joka puolelta ruskeita. Käytän kaikkeen ruoanlaittoon rypsiöljyä, joten sitä varmaan sitten suosittelisin. :-)

      Lämmin kiitos kommentistasi, ja mukavia kokkailuhetkiä! Pitäisi minunkin taas aktivoitua postailemaan jotain...

      Poista