7. helmikuuta 2011

Viikunahalva

Sain taannoin maistaa yhdessä hyderabadilaisessa ravintolassa viikunahalvaa, ja tuo jälkkäri on kummitellut mielessäni siitä asti. Halva tarjottiin kuumana niin, että halva oli piilotettu kulhon pohjalle, ja sen päällä oli paaaksu kerros samettista vaniljakastiketta. Erityisesti tykkäsin siitä, että halva oli lämmintä, koska Hyderabadissa oli tuolloin talvi, ja illat olivat poikkeuksellisen viileitä. Jonkinlainen flunssanpoikanenkin minulla taisi olla, joten lämmin halva hemmotteli makuhermoja ihanasti.

Nyt rohkaisin vihdoin ja viimein mieleni ja uskaltauduin kokeilemaan viikunahalvaa kotonakin. Suotta olin arkaillut, sillä halva oli tosi helppo ja nopea tehdä. Ohjeen olen kehitellyt netistä löytämiäni ohjeita yhdistelemällä.

VIIKUNAHALVA ELI ANJEER HALWA
pienehkö annos neljälle

250 g kuivattuja viikunoita
1 ½ dl sokeroitua maitotiivistettä (kondensoitua maitoa)
½ dl maitoa
ripaus kardemummaa

(halutessasi voit lisätä myös sahramia; itse en siitä niin välitä)

VALMISTUS

1. Pilko viikunat pienehköiksi paloiksi. Kiehauta kattilassa sen verran vettä, että viikunat peittyvät, ja keitä viikunoita 3-4 minuuttia. Kaada vesi pois ja soseuta viikunat (lisää tarvittaessa hieman maitoa, jos viikunat eivät muuten tunnu soseutuvan).

Toinen mahdollisuus olisi liottaa paloiteltuja viikunoita kuumassa maidossa tunnin verran, ja soseuttaa ne sitten maidon kanssa soseeksi. Tällä tavalla viikunoiden maku säilyisi varmasti paremmin, kun liotuksessa käytetty maitokin soseutettaisiin. Kun viikunat keittää vedessä, viikunat väkisinkin hieman vetistyvät, ja niiden makukin ehkä latistuu. Minä en kyllä suurta makuhävikkiä huomannut, vaikka viikunat vedessä keitinkin. Sitä paitsi jälkkärintuskaiselle tunnin liottaminen (=odottaminen) on ihan liian pitkä aika. :-)

2. Laita viikunasose, maitotiiviste ja maito kattilaan ja keittele miedohkolla lämmöllä ahkerasti sekoitellen viitisen minuuttia. Maista, haluatko lisätä sokeria. Itse en laittanut halvaan ollenkaan sokeria, kun maitotiiviste oli itsessään jo sen verran makeaa. Jos haluat halvasta makeampaa, lisää maun mukaan sokeria ja jatka keittelyä vielä sen aikaa, että sokeri sulaa. Lisää kardemumma.

Tarjoa halva mieluiten lämpimänä, vaikka hyvää se on kylmänäkin. Erityisen ihanan jälkiruoan saat, jos tarjoat halvan kanssa vaniljajäätelöä tai vaniljakastiketta. Voit myös koristella halvan pelkästään esimerkiksi mantelilastuilla tai mantelinpalasilla (tai vaikkapa kevyesti paahdetuilla cashewpähkinöillä).


4 kommenttia:

  1. Näyttää tosi namilta! Mä en lainkaan tykkää viikunoista joten ehkä tuota voisi tehdä taateleista?

    VastaaPoista
  2. Yaelian, kiitos, hyvää oli. :-) Ja juu, tietenkin tätä voi tehdä myös taateleista. Itse asiassa taatelihalva on ihan "virallisestikin" yksi halvajälkkäri, mutta en tiedä tarkalleen, miten sitä tehdään. Tätä ohjetta voi ihan varmaan soveltaa taateleillekin.

    VastaaPoista
  3. Tekisi mieli kokeilla tätä, kun pidän niin kovasti viikunoista, mutta en yhtään tiedä, mistä tuota maitotiivistettä saisi. Osaisitko neuvoa?

    VastaaPoista
  4. Anette, minä ostin sitä ihan meidän lähi-Cittarista. Sitä oli siellä aika montaa laatuakin, lähinnä jotain venäläisiä, en tiedä miksi just venäläisiä. Aasialaisista kaupoistakin sitä saa, mutta kuten sanottu, myös ihan isommista marketeistakin.

    VastaaPoista