25. tammikuuta 2011

Hajupihka (eli pirunpaska)

Intialaisissa ruokaohjeissa vilahtelee joskus outo aines nimeltä hajupihka (asafoetida, hing). Kyseessä on mauste, jota saadaan fenkolinsukuisesta pirunkeltaputkesta (Ferula assafoetida). Kasvin putkilomainen varsi katkaistaan juuri ennen kukinta-aikaa, ja maitomainen neste (hajupihka) pääsee valumaan kasvista ulos. Kun neste joutuu kosketuksiin ilman kanssa, se kuivuu pian paksuksi pihkaksi, joka kerätään talteen.

Hajupihkaa myydään sekä paloina että jauheena. Palat ovat täyttä tavaraa, mutta jauhettuun hajupihkaan on tavallisesti sekoitettu (käsittelyn ja jauhamisen helpottamiseksi) muita jauhoja, kuten vehnäjauhoja ja/tai riisijauhoja. Keliaakikkojen kannattaakin olla tarkkana hajupihkan kanssa, sillä jauheseos sisältää hyvin usein vehnää. Jauhojen lisäksi hajupihkaan on sekoitettu usein myös kurkumaa ja joskus myös arabikumia. Jauhetussa hajupihkassa itse hajupihkan osuus saattaakin olla vain 30-40 prosenttia.

Hajupihkan tuoksu ei ole kovinkaan houkutteleva (itse asiassa se on melkoisen kammottava), ja sitä on verrattu mm. mätään valkosipuliin. Tästä johtuen hajupihkalle on annettu vähemmän mairittelevia nimiä, ja monessa kielessä sen epävirallinen nimi onkin pirunpaska. Hajupihkasta tulee kuitenkin ihan salonkikelpoinen mauste, kun sen lisää kuumaan öljyyn. Silloin sen tuoksu muistuttaa aika lailla sipulia. Voimakkaan hajunsa takia se tulisi myös säilyttää ilmatiiviissä astiassa.

Koska hajupihkan maku muistuttaa sipulia tai valkosipulia, sitä käytetään usein näiden korvikkeena. Intiassa hajupihkaa käyttävät erityisesti jainalaiset ja brahmaanit, joiden ruokavalioon sipuli ja valkosipuli eivät monestakaan syystä kuulu. Ylimpään kastiin kuuluvat brahmaanit pitävät sipulia ja valkosipulia epäpuhtaina, koska ne kasvavat maan alla ja ovat näin alttiina eläinten jätöksille, verelle ja muille epäpuhtauksille. Brahmaanien mielestä sipulilla ja valkosipulilla on myös liian aisteja stimuloiva vaikutus, mikä on huono asia esimerkiksi keskittymistä vaativien joogaharjoitusten kannalta. Sipuleita pidetään muutenkin liian voimakkaina ja haisevina ruokavalioon kuuluvaksi.

Jainalaiset puolestaan eivät syö sipulin ja valkosipulin lisäksi muitakaan maan alla kasvavia vihanneksia tai juureksia, koska he eivät halua vahingoittaa pienintäkään maan eliötä, ja jokuhan saattaa kärsiä, kun sipuli kiskotaan maasta ylös. Jainalaiset eivät myöskään halua tappaa kokonaista kasvia ruokansa tähden, ja sipulin maasta kaivaminenhan päättää kyseisen yksilön elämän kokonaan. Hajupihka on siis kaikin tavoin "vaaraton" vaihtoehto sipulille brahmaanien ja jainalaisten ruokavaliossa.

Koska hajupihkaa ja sipuleita käytetään ikään kuin samassa tarkoituksessa, sipuleita ja hajupihkaa ei joidenkin lähteiden mukaan tulisi koskaan käyttää ruoassa samanaikaisesti. Tämä teoria kuulostaa ihan loogiselta, mutta itse olen kuitenkin tainnut syyllistyä kyseiseen rikokseen, vieläpä useastikin.

Hajupihka lisätään tavallisimmin kuumaan öljyyn ruoanlaiton alkuvaiheessa, jolloin sen paha haju katoaa, ja tilalle tulee sipulimainen aromi ja miellyttävä maku. Hajupihkaa käytetään hyvin pieniä määriä kerrallaan; lusikankärjellinenkin riittää. Yliannosteltuna se pilaa ruoan syömäkelvottomaksi. Hajupihkaa käytetään muun muassa erilaisissa kasvis- ja linssiruoissa, pikkelssi-säilykkeissä ja papadameissa. Sen sanotaan edistävän ruoansulatusta ja vähentävän turvotusta ja ilmavaivoja, joten sitä käytetään erityisesti vaikeasti sulavien kasvisten, kuten papujen ja linssien kanssa. Hajupihkaa ei koskaan tulisi syödä kypsentämättä, koska se voi aiheuttaa pahoinvointia ja ripulia. Raskaana olevien naisten kannattaa välttää hajupihkan käyttöä kokonaan.

Hajupihka on muutenkin varsin monipuolinen luonnonlääke, ja sen on huomattu auttavan erityisesti hammaskipuihin. Hajupihkapalaa survotaan, minkä jälkeen se sekoitetaan sitruunamehun kanssa. Tämän jälkeen puuvillakankaan tai pumpulin palanen kastetaan seoksessa ja asetetaan särkevään kohtaan suussa. Kivun pitäisi helpottaa melko pian. Koska hajupihkassa on havaittu olevan samoja vaikuttavia aineita kuin valkosipulissa, se auttaa myös hengityselinten sairauksiin, kuten astmaan, keuhkoputkentulehdukseen ja hinkuyskään. Hajupihkan on sanottu tehoavan myös hysteriaan: kahden gramman painoinen hajupihkapala sekoitetaan 120 ml:aan vettä, ja tätä seosta sitten hengitellään (ei siis nautita sisäisesti). Hysteriakohtausten pitäisi pysyä loitolla!

Hajunsa takia hajupihkaa on käytetty muussakin tarkoituksessa kuin ruoanvalmistuksessa ja terveydenhoidossa. Se toimii erinomaisen hyvin esimerkiksi hyönteis- (esim. hyttys-) ja tuholaiskarkottimena.

Eräskin maanviljelijä keksi ihan vahingossa, että kun laittaa pussiin kilon hajupihkaa ja pussin kastelukanavaan (kuvassa), tuholaiset pysyvät poissa ja kasveista kasvaa entistä suurempia ja terveempiä.

Hajupihkalla on myös karkotettu muun muassa paholaisia, negatiivista energiaa ja pahoja henkiä.

Jos ruokaohjeessa käytetään hajupihkaa, eikä sitä satu kaapissa olemaan, sen voi korvata sipulilla, valkosipulilla, sipulijauheella ja/tai valkosipulijauheella.


Lähteitä ja lisää tietoa
Asafoetida/Wikipedia
Asafoetida/All Foods Natural
Asafoetida/Encyclopedia of Spices
Asafoetida/Ezine Articles
Asafoetida/Asianonlinerecipes
Asafoetida Benefits/Buzzle.com

Kuvalähteet
Ferula assafoetida: Horizonherbs.com
Asafoetidaköntsä: Hecapedia
Maanviljelijä: Delhi Compass

14 kommenttia:

  1. Mielenkiintoinen postaus! Oli kiva nähdä, miltä asafoetida näyttää luonnossa.

    Meilläkin anoppilassa (perheeni on brahmiini) käytetään kovasti asafoetidaa ja sipulia vähemmän - mutta anoppi sanoo, että toisin kuin etelä-intialaiset, jotka eivät koskaan sekoita asafoetidaa ja sipulia, että asafoetidaa voi hyvin lisätä sipuliruokiinkin, eli meillä se ei ole rikos. Mutta pitää tosiaan olla tarkkana, ettei yliannosta asafoetidaa!

    Hassua, itse jotenkin pidän asafoetidan vahvasta tuoksusta ja tykkään haistella sitä! Mutta voin kyllä ymmärtää, miksi monet eivät ehkä pidä noin vahvoista hajuista.

    VastaaPoista
  2. Heh, hämmästyttävän monikäyttöinen mauste näköjään. ;)

    VastaaPoista
  3. Anna, nyt kun sanoit, niin tuli mieleen, että taidat tosiaan käyttää asafoetidaa useammin kuin minä. Minä tungen sipulia joka ruokaan, ja joskus vielä hajupihkatkin siihen päälle. Muistelen kyllä, että minunkin anoppini on joskus käyttänyt samassa ruoassa sekä hajupihkaa että sipulia, eli ehkä se ei ihan kamala rikos olekaan, kerta anoppikin... :-D

    Minäkin kyllä tykkään haistella asafoetidaa, mutta vain kun se on ollut hetken aikaa kuumassa öljyssä. Raakana se haju hieman tökkii... kuten musta suolakin.

    Anni, hajupihka näyttäisi tosiaan sopivan aika moneen menoon. :-) Itse ajattelin, että tuota hyttyskarkoitushommaa täytyy kyllä vielä joskus kokeilla!

    VastaaPoista
  4. olipas mielenkiintoinen ja informatiivinen postaus hajupihkasta.Hih,kyllä nauratti tuo toinen nimi;D
    Olen hajupihkaa nähnyt joskus joissain etnisissä kaupoissa täällä,mutten ole tiennyt oikein miten sitä käytetään,joten tämä tulikin tarpeeseen.

    VastaaPoista
  5. Kiitos, Yaelian. :-) Ei ole tosiaan kovin mairitteleva tuo hajupihkan toinen nimi... mutta ei ole kyllä hajukaan.

    VastaaPoista
  6. Mistä hajupihkaa voi ostaa? Turusta en ole löytänyt mistään, kuten en muutamaa muutakaan intialaisen keittiön maustetta. Netistäkään en ole mistään löytänyt sellaista paikkaa, joka toimittaisi Suomeen kohtuullisilla postikuluilla.

    VastaaPoista
  7. Anonyymi, itse olen löytänyt hajupihkaa lähinnä intialaisiin elintarvikkeisiin erikoistuneista kaupoista, kuten Maharajasta ja Indian Marketista, mutta nämä ovat tietysti Helsingissä. Turun kauppoja en kyllä tunne ollenkaan, ja noista nettikaupoistakaan mulla ei ole kokemusta.

    VastaaPoista
  8. Kyselin aiemmin, että mistä tuota pirunpaskaa saisi Turun seudulta ostettua ja löysin osittain sattumalta sellaisen kaupan kun Punnitse & Säästä ja sieltä sitä löytyi ja monta muutakin mielenkiintoista tuotetta. Nyt on pirunpaskaa käytetty jo ensimmäistä kertaa ruuanlaitossakin ja hyvin toimi ja oli itse asiassa hyvin pitkälti sen tuoksuista/makuista mitä kaikkien kuvailujen perusteella arvailin. Eli erinomainen tuote kaikenkaikkiaan. :)

    VastaaPoista
  9. Loistavaa, R., että hajupihkaa löytyi ja että olit siihen tyytyväinen. Olen kuullut tuosta Punnitse & Säästä -kaupasta aiemminkin, mutta en ole koskaan siellä itse käynyt ja luulin, että siellä myydään vain pähkinöitä ja sen sellaisia. Mukava kuulla, että sieltä saa vähän tämmöisiä eksoottisempia juttujakin. Kiitos, että kerroit! :-)

    VastaaPoista
  10. Tässä mainittu pirunpaska on kuitenkin eri aine kuin se suomalainen pirunpaska, jota käytettiin aikoinaan pirunviulun soittamisessa. Se nimittäin on tinktuurasta ja kumihartsista valmistettu seos.

    VastaaPoista
  11. Anonyymi, minun tietämykseni suomalaisesta pirunpaskasta on tasan nolla, joten kiva että valaisit asiaa.

    VastaaPoista
  12. Luin juuri jostakin että jos kenellä on ärtyvän suolen oireyhtymä, eivätkä voi käyttää sipulia, niin tällä voisi korvata. Mitä mieltä olette? En ole moista itse maistanut vielä.

    VastaaPoista
  13. Olen tälle kasville todella allerginen. Intialaisten ystävien luona sain tätä ja sain kovan anafylaktisen allergiareaktion. Onneksi selvisin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olipas käydä huonosti! :-( En ole tiennytkään, että hajupihka voi allergisoida noin pahasti...

      Poista