17. helmikuuta 2010

Talvipäivän paprika-bataattikeitto

Jos viikonloppuna jäivät jälkkärit syömättä, keittolautasen ääreen kuitenkin kerkesimme. Tämä keitto on ehdottomasti yksi lemppareistani, ja se saa ruokapöydässä takuuvarmasti kiitokset ja kehut. Resepti lähti tämänkertaisen ruokavieraankin matkaan. :-)

Keiton salaisuutena ovat paahdetut paprikat, jotka antavat keitolle kevyen paahdetun maun ja huikean hienon värin. Tämänkertaisessa keitossani oli tosin suhteessa hieman enemmän bataatteja kuin paprikoita, joten väri ei ollut aivan niin punainen kuin tavallisesti. Keitto riittää leivän kanssa kevyehköksi ateriaksi, mutta se sopii hienosti myös alkuruokakeitoksi.

PAPRIKA-BATAATTIKEITTO
(Ohje on peräisin jostakin keittokirjasta, en muista mistä)
noin kuudelle


2 rkl (oliivi)öljyä
1 sipuli kuorittuna ja silputtuna
2 valkosipulinkynttä kuorittuna ja lohkottuna
700 g bataattia kuorittuna ja lohkottuna
n. 1 ½ litraa kasvislientä tai vettä
2 - 3 oksaa tuoretta timjamia
3 suurta punaista paprikaa
suolaa
vastarouhittua mustapippuria
paprikajauhetta tai cayennepippuria
2 - 3 rkl tuoretta sitruunamehua

(Koristeluun: ranskankermaa)

VALMISTUS
  1. Kuumenna uuni 250 asteeseen. Halkaise paprikat ja poista niistä siemenet ja kannat. Aseta paprikat kiiltävä puoli ylöspäin uunipellille leivinpaperin päälle ja laita ne uuniin. Grillaa paprikoita, kunnes ne ovat pehmeitä ja mustuneet paikoittain. Ota paprikat uunista ja jäähdytä sen verran, että pystyt käsittelemään niitä. (Paprikat voi jäähdyttää esim. pussissa tai astiassa kelmun alla, jolloin kuoren pitäisi irrota helpommin.) Poista paprikoiden kupruillut kuori veitsellä vetämällä ja paloittele paprikat.
  2. Kuumenna öljy suurehkossa kattilassa ja lisää sipuli. Sekoita hieman, peitä kannella ja hauduta miedolla lämmöllä noin 5 minuuttia. Älä ruskista.
  3. Lisää valkosipuli ja bataatit. Sekoita hyvin, peitä kannella ja hauduta vielä 5 - 10 minuuttia. Kaada sekaan liemi tai vesi, lisää timjaminoksat ja kiehauta. Vähennä lämpöä, peitä kannella ja hauduta, kunnes bataatti on pehmeää.
  4. Poista timjaminoksat keitosta. Lisää paprikat ja soseuta keitto sauvasekoittimella tasaiseksi soseeksi. Lämmitä keitto uudelleen ja mausta suolalla, pippurilla, paprikajauheella/cayennepippurilla ja sitruunamehulla maun mukaan. Koristele halutessasi.

5 kommenttia:

  1. Tätä täytyy kyllä joskus tehdä! Bataattikeitto on jo itsessään niin hyvää,mutta paahdetun paprikan kanssa varmaankin taivaallinen!

    VastaaPoista
  2. Varmaan ihanaa... pitaa kokeilla!

    VastaaPoista
  3. Kaksi lempiasiaani, paahdettu paprika ja bataatti samassa paketissa. Pakko kokeilla!

    VastaaPoista
  4. Yaelian, paahdetut paprikat tekevät bataattikeitosta tosiaan vieläkin paremman.

    Anna, ihanaa on, vähän semmoista lohturuokaa. :-)

    Okriina, sanoisin melkein, että kannattaa kokeilla!

    VastaaPoista