14. helmikuuta 2010

Mantelikrokanttijäädyke appelsiinisalaatin kera

Tämä mantelikrokanttijäädyke on ollut jo vuosien ajan yksi lempijälkiruoistani, ja tein sitä taas tänä viikonloppuna satunnaiselle ruokavieraalle. Sattui kuitenkin niin hassusti, että ruokasuunnitelmat muuttuivat illan aikana, ja jälkkärit jäivät lopulta kokonaan syömättä. Mutta eipä tuo kauheasti haitannut - jäädyke säilyy pakastimessa ja jäipähän minulle enemmän syötävää. :-)

Jäädyke ei ole mikään kovin makea, ja appelsiinisalaatti antaa sille mukavasti raikkautta, joten jälkkäri sopii siis raskaankin aterian päätteeksi. Vaikka itse yleensä tykkään lähes ylimakeasta, tämä jäädyke maistuu jostakin syystä minullekin. Paahdetun mantelin, kerman ja appelsiinien yhdistelmä on kai jotenkin niin vastustamaton. Plussaa tulee tietysti myös siitä, että jäädyke on suhteellisen yksinkertainen tehdä - siihen ei kovin kummoisia aineksia tarvita - ja sen voi valmistaa jo hyvissä ajoin pakastimeen. Myös appelsiinisalaatin osaset voi tehdä etukäteen valmiiksi, jolloin vieraiden aikana ei tarvitse muuta kuin koota jälkkärit lautaselle. Eikä tähän tarvita ensimmäistäkään kananmunaa, kuten moneen muuhun jäädykkeeseen. En nimittäin kovin mielelläni syö raakoja kananmunia, pakastettunakaan.

Ohjeen olen ottanut aikoinani Allt Om Mat -lehdestä.

MANTELIKROKANTTIJÄÄDYKE & APPELSIINISALAATTI
noin kuudelle

Jäädyke:
1 ½ dl sokeria
100 g kuorittuja manteleita
3 dl vispikermaa

Appelsiinisalaatti:
½ dl vettä
½ dl sokeria
5 appelsiinia
appelsiinimehua maun mukaan

JÄÄDYKE
  1. Sulata sokeri paistinpannulla keskilämmöllä. Ravistele pannua silloin tällöin, mutta älä sekoita.
  2. Hienonna mantelit samanaikaisesti melko karkeaksi rouheeksi.
  3. Sekoita mantelit sulaneeseen sokeriin ja anna niiden sekä sokerin saada hieman väriä. Varo kuitenkin polttamasta sokeria - itselläni sokeri meni jo vähän siihen rajoille, kun sähläsin samaan aikaan jotain muuta... Kaada massa leivinpaperin päälle ja jäähdytä massa.
  4. Aja krokantti yleiskoneella tai murskaa se esim. veitsellä. Krokantti ei saisi mennä ihan jauhoksi, vaan sen tulisi olla sellaista karkeaa rouhetta. Itse tykkäänkin pilkkoa krokantin yleensä veitsellä, koska koneella se tuppaa menemään aina liian hienoksi.
  5. Vatkaa kerma löysäksi. Sekoita kerman joukkoon murskattu krokantti (säästä kuitenkin muutamia paloja koristeluun). Kaada seos annosvuokiin tai yhteen suureen vuokaan, peitä vuoat/vuoka ja pakasta mieluiten yön yli. Silikonivuoat olisivat varmaan käteviä tässä, mutta koska minulla ei sellaisia ole, olen käyttänyt milloin mitäkin astioita, pieniä jälkiruokamaljoja ja sen sellaisia, jotka olen vuorannut muovikelmulla, jotta jäädyke irtoaisi astiasta paremmin.
Murskaamoon menossa.

APPELSIINISALAATTI
  1. Pese ja harjaa yksi appelsiini hyvin. Leikkaa kuoresta ohuita suikaleita sitrusraudalla tai raasta kuori karkeasti (vain keltainen osa kuoresta). Kiehauta vesi, sokeri ja appelsiinin kuorisuikaleet. Keitä 5 minuuttia ilman kantta. Anna jäähtyä ja sekoita joukkoon noin puolikkaan appelsiinin mehu.
  2. Kuori appelsiinit veitsellä ja leikkaa appelsiinit kalvottomiksi lohkoiksi.

ANNOSTEN KOKOAMINEN
  1. Ota jäädykkeet ulos pakastimesta. Vedä veitsellä pitkin vuoan reunoja ja kasta vuoka nopeasti lämpimään veteen. Kumoa jäädyke ja anna sen olla huoneenlämmössä hetki, jotta jäädyke pehmenee lusikkaystävälliseksi. Laita jäädyke lautaselle ja asettele sen ympärille appelsiinilohkoja. Ripottele appelsiinien päälle kuorisuikaleita sekä sokeri-appelsiinilientä. Koristele jäädyke säästämilläsi krokanttipalasilla.

4 kommenttia:

  1. Kuulostaa ihanalta! Mä voisin vaihtaa kerman kookoskermaan,sopisi varmaan senkin kanssa.Ihanan värikäskin appelsiinien kanssa!

    VastaaPoista
  2. Yaelian, ainakin minä ja kaikki kenelle tätä olen tarjonnut, ovat tykänneet kovasti. Ja tosiaankin, kookoskermalla saisi varmaan mainiosti vegaanisen version!

    VastaaPoista
  3. Onpas hyvan nakoista! Ja hieno asetelma :)

    VastaaPoista