25. helmikuuta 2010

Kokeilu: pizzapohja perunamuusista

Alkoi kovasti tehdä mieli pizzaa, mutta kotona ei ollut minkäänlaista hiivaa. Muistelin, että olin näpytellyt joskus koneelle ilman hiivaa syntyviä pizzapohjaohjeita juuri tällaista tilannetta varten, eikä muistini (tällä kertaa) pettänyt. Koneelta löytyi sekä tavallinen leivinjauheella tehtävä pizzapohja että perunamuusin jämät hyödyntävä pohja, joka sopi minulle paremmin kuin hyvin, sillä jääkaappiin oli taas ilmestynyt muusikökkäre. (Mistä näitä oikein tulee?)

Sivuhuomautuksena mainittakoon, että meikäläinen on potentiaalisesti maailman surkein pizzantekijä. Tai olin, kunnes tajusin ehkä noin sadannella yrittämällä kolme konstia, joilla saa aikaiseksi syömäkelpoisen pizzan:
  1. Uunin pitää olla tarpeeksi kuuma. Uunipeltikin saa olla kuuma, jos vain keksii, miten saa nostettua pizzan kuumalle pellille, ilman että pizza lötsähtää lattialle (väärinpäin).
  2. Täytteitä ei tarvitse ladata pizzan päälle ihan hirveätä kasaa. Maltti on valttia! Tätä kohtaa en tosin ole vieläkään oikein sisäistänyt, sillä yhä vieläkin tekisi mieli mättää pizzan päälle kaikki, mitä jääkaapista löytyy.
  3. Pizzapohjaa ei kaulimisen jälkeen tarvitse enää nostattaa, vaan täytteet heitetään päälle heti, minkä jälkeen pizza tungetaan uuniin heti. Jos siis tykkää ohuesta ja rapsakasta pohjasta.
Mutta nyt itse asiaan.

Pizzapohja perunamuusista
yhteen pellilliseen
(Ohje on Kaarina Roinisen kirjasta Kaarinan parhaat leivonnaiset)

2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
½ tl suolaa
½ tl Provencen yrttiseosta
50 g pehmeää margariinia tai voita
1 dl perunamuusia, esim. tähteeksi jäänyttä

1. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää joukkoon pehmeä rasva.
2. Lisää perunamuusi ja sekoita taikinaa, kunnes se on tasaista ja yhtenäistä. Anna taikinan seistä kylmässä sen aikaa, kun valmistat haluamasi täytteen.
3. Kauli taikina pyöreäksi levyksi (halkaisija noin 30 cm) jauhoja apuna käyttäen.
4. Nosta levy pellille leivinpaperin päälle. Levitä päälle haluamasi täyte. Paista 250-asteisen uunin keskitasolla noin 12-15 minuuttia.

Kokemuksia:

Käytin margariinin sijasta öljyä ja laitoin sitä ehkä pari ruokalusikallista, siis hieman vähemmän kuin ohjeessa, ja siitä syystä taikinan kanssa sai painia aika kauan, että siitä tuli yhtenäinen kiinteä pallo. Taikina tuntui aika kovalta ja vähän sitkeältä, ja kauliessa hieman epäilytti koko pohjan toimivuus. Mitähän kengänpohjallisia näistä tulisi? Yhden ison pizzan sijasta tein neljä pienempää, kun sattui huvittamaan.

Täytteeksi laitoin, mitä kaapista löytyi: munakoisoa hyvin ohuina viipaleina (käytin ne ensin nopeasti pannulla), kesäkurppaa mandoliinilla siivutettuna, pannulla kuullotettua punasipulia ja valkosipulia. Tomaattikastikkeen tein kuten aina, eli pari ruokalusikallista tomaattipyreetä ja yksi säilyketomaatti pannaan mikseriin ja ajetaan tasaiseksi.

Panin täytteet pohjien päälle, tungin pizzat uuniin ja jäin kyttäilemään pizzoja uuninluukun taakse.

Kymmenen minuutin päästä pohjien reunat alkoivat tummua uhkaavasti, joten siirsin pizzoja hieman alemmas. Pizzat olivat uunissa muistaakseni 14 minuuttia (tai 13 ja puoli), jonka jälkeen otin ne pois, kun pizzat tuntuivat kypsiltä. Tämän tiesin siitä, että maistoin yhtä tekelettä. :-P (Tai oikeastaan söin sen kokonaan.) Valmiiden pizzojen päälle pirskottelin hieman oliiviöljyä, lisäsin myllystä mustapippuria (ja suolaa, koska sitä ei mun mielestä ollut tarpeeksi) ja päälle latasin vielä jotain Prisman salaattisekoitusta, jossa on mm. rucolaa. Ja kyllä: pizzaan ei todellakaan välttämättä tarvita juustoa, kuten kasvis.fi -blogissakin on todettu.

Tuomio: Pizzapohja toimi yllättävän hyvin! Pohja oli sopivan rapsakka ja muutenkin oikein onnistunut - en välttämättä olisi heti osannut erottaa tätä tavallisesta pizzapohjasta. Tätä teen taatusti uudestaankin!

Samaisessa Kaarina Roinisen kirjassa oli pari muutakin kätevää pizzaohjetta, joissa ei tarvita hiivaa. Laitan nekin tähän samaan syssyyn, jos se sattuisi jotakuta ilahduttamaan.

Pizzapohja leivinjauheella


2 ½ dl vehnäjauhoja tai durumvehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1/4 tl suolaa
½ tl valkosipulijauhetta
2 rkl öljyä
1 dl kylmää vettä

1. Sekoita kuivat aineet keskenään kulhossa.
2. Lisää öljy ja vesi ja sekoita taikina tasaiseksi.
3. Kauli taikina välittömästi pyöreäksi levyksi (halkaisija noin 30 cm) jauhoja apuna käyttäen.
4. Nosta levy pellille leivinpaperin päälle ja levitä päälle haluamasi täyte. Paistoaika ja -lämpötila samat kuin edellä.

Pizzapohja muusijauheesta tai perunahiutaleista


½ dl muusijauhetta tai 1 dl perunahiutaleita
1 ½ dl vehnäjauhoja
½ tl leivinjauhetta
½ tl suolaa
½ tl valkosipulijauhetta
50 g margariinia tai voita
1 dl kylmää vettä

1. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää joukkoon pehmeä rasva sekoittaen.
2. Lisää kylmä vesi ja sekoita taikina tasaiseksi.
3. Kauli taikina pyöreäksi levyksi (halkaisija noin 30 cm) jauhoja apuna käyttäen.
4. Nosta levy pellille leivinpaperin päälle. Levitä päälle haluamasi täyte. Paistoaika ja -lämpötila samat kuten edellä.

11 kommenttia:

  1. Hienon nakoinen pizza. Miten arvioisit,onko perunamuusista tehty pizzapohja mehevampaa kuin normaali?
    Tamahan voisi sopia minullekin, kun taalla paikallinen hiiva on niin kehnoa.

    Onko tuo perunamuusi muuten sellaista lisaketyylista, johon on lisatty voita ja maitoa? Vai kayko ihan muussatut perunat sellaisenaan?

    Mandoliini, hih! Meilla munaleikkuria (sitako tarkoitat?) kutsutaan munakannel ultraksi, jostakin lastenkirjasta bongattuna :)

    VastaaPoista
  2. Hei,

    loysin tanne appelsiineja ja hunajaa -blogin kautta. Kiva ruokablogi sinullakin!

    Mua kiinnostaa erilaiset ruokavaliot ja sulla on taas raikas tuulahdus vahan jotain muuta kuin tavanomaista ruokablogia.

    Jaan seurailemaan!

    Satu

    VastaaPoista
  3. Kiitos, Anna. Mun mielestä tuossa perunamuusipohjassa ei kauheasti ollut eroa tavalliseen pohjaan verrattuna, eli ei se oikeastaan kai sitten ollut mehevämpääkään.

    Mulla oli tosiaankin perunamuusin jämä, jossa oli kaikki tykötarpeet lisätty. Luulisin kyllä, että ihan tavalliset muussatut perunatkin kävisi, mutta voi olla että pitää ehkä lisätä vähän jotain nestettä, kun mun muusi oli aika löysää. En muuten koskaan uskaltanut kokeilla Intiassa perunamuusin tekoa, kun siellä oli kaupoissa aina vain se yksi perunalajike merkkiä "peruna". Siellä ei siis ollut erikseen mitään jauhoisia ja kiinteitä perunoita, enkä uskaltanut ottaa riskiä, että tulisi jotain liisteriä. Siinä mielessä ne muussatut perunat voisi olla ihan hyvä idea!

    Tarkoitin mandoliinilla tämäntyyppistä kapistusta. Mulla tosin on sellainen teräksinen, ilman mitään krumeluureja. Sen on anoppi tuonut joskus Intiasta tullessaan, että mä saan tehdä perunalastuja! Ei ole harmainta hajua, miksi se piti Intiasta asti tuoda - meiltä Suomesta ei ilmeisesti saa noita... :-D

    Hei, Satu, ja tosi kiva että löysit tänne! Muakin kiinnostaa kovasti erilaiset ruokavaliot, vaikka välillä tuntuu, että olen ihan liian jämähtänyt niihin omiin, aina samoihin, juttuihin. Toivottavasti tulet vierailulle toistekin. :-)

    VastaaPoista
  4. Hyvän näköistä! Mäkin olen joskus tehnyt perunamuussilla pizzapohjaa ja olen tykännyt.

    VastaaPoista
  5. Yaelian, perunamuusilla tuli tosiaankin yllättävän hyvä pizzapohja! Ainakin sai jämät kerrankin hyvin hyödynnettyä. :-)

    VastaaPoista
  6. Kiitokset hyvästä reseptistä. Olen pitkään etsinyt gluteenittoman pitsapohjan reseptiä, perunamuussin avulla gluteenittomat jauhot käyttäytyivät kunnolla ja pohjasta tuli rapsakka mutta kuohkea, pelkillä gluteenittomilla jauhoilla syntyy rapsakkaa mutta kumimaista. Tätä tehdään meillä jatkossakin!

    VastaaPoista
  7. Arttu, tosi kiva kuulla, että tykkäsitte ja että ohje toimi gluteenittomilla jauhoillakin! :-)

    VastaaPoista
  8. kylläpä näyttää ihan helkkarin hyvältä! Tuota perunamuussipohjaa voisikin testata..

    VastaaPoista
  9. Kiitos ohjeesta, oli kyllä hyvää. Sain muusin uusiokäyttöön ja päälle laitoin lopun jauhelihakastikkeen. Elikkäs bolognese pizza tuli, kastikkeesta ehkä johtuen mun pohja oli mehevää.

    VastaaPoista
  10. Anonyymi, tosi mukava kuulla! :-) Aika hauska keksintö käyttää sekä muussin jämät että jauhelihakastikkeen jämät pizzaan. Pakko kokeilla joskus. :-)

    VastaaPoista