27. helmikuuta 2010

Epäonnea ja enchiladoja

Voi tätä epäonnea taas. Yhtenä päivänä googlasin koneellani jotakin ja selailin vastaukseksi saamiani sivustoja. Yhtäkkiä ruutuun lävähti iso punainen palkki, joka ilmoitti, että tietokoneeni on saastunut. Samassa käynnistyi joku netin kautta tullut "virusohjelma", joka laski koneellani olevat virukset: 25 kappaletta. Sitten ruutu meni vihreäksi ja kaikki jumittui. Seuraavaksi näyttöön tuli teksti, että joku ulkopuolinen on yhteydessä koneeseeni ja että koneen käyttäminen tästä eteenpäin olisi erittäin riskaabelia. Koska minulla ei ollut koneellani mitään virustorjuntaohjelmaa (tämänkin hoksasin vasta tässä vaiheessa, kun oli jo liian myöhäistä), minulle iski hirveä paniikki. En osannut tehdä muuta kuin kuin sulkea koneen ja jäädä odottelemaan, että mies tulisi valkoisella ratsullaan pelastamaan läppärini.

Vaan eipä saanut mieskään viruksia pois, vaikka kuinka yritti. Iloni olikin ylimmillään, kun ukko ilmoitti, ettei ole muuta vaihtoehtoa kuin asentaa koko Windows-käyttöjärjestelmä uudelleen. Tämä tarkoitti tietysti myös sitä, että sain heittää hyvästit kaikille tiedostoille (taas niille valokuville!), jotka koneellani olivat olleet. Sain hirveät itkupotkuraivarit, mitä mies ei ymmärtänyt alkuunkaan, koska "sähän olet ottanut varmuuskopioita ulkoiselle kovalevylle".

Niinpä. Monta kertaa olin kyllä meinannut, mutta aina se kopiointi oli jäänyt, kun se oli muka jotenkin niin vaikeaa. Miksi minä muutenkaan niiden varmuuskopioiden kanssa olisin hötkyillyt - eihän salamakaan iske kahta kertaa samaan paikkaan. Vaan on sekin näköjään mahdollista.

Tyhmyydestä sakotetaan, mutta ei onneksi ihan vielä: mies sai nimittäin tiedostoni pelastettua Linux-käyttöjärjestelmän kautta, ja nyt ne ovat turvassa ulkoisella kovalevyllä. Sitä en vain ymmärrä, mitä iloa joku saa siitä, että saa tuommoisen viruksen toisen koneelle ja sitä kautta mahdollisesti paljonkin tuhoa aikaiseksi. Ei mene meikäläisen jakeluun. Suurin järkytys asiassa oli, että viruksen voi näköjään saada ihan tavallisilta vaikuttavilta nettisivuilta, ilman että tarvitsee mennä mihinkään epämääräisille saiteille. Ehkä opin tästä taas jotakin. Tai sitten en...

Enchiladat olivat kyllä ylihyviä! Lohturuokaa. :-)


Kasvisenchiladat
satsista riittää kuuteen enchiladaan, ehkä useampaankin

Kastike:
öljyä
1 punainen kuivattu chili paloina
1 sipuli hienonnettuna
1 vs-kynsi hienonnettuna
pari rkl tomaattipyreetä
1 tölkki kokonaisia säilyketomaatteja paloiteltuna (tai tomaattimurskaa)
ripaus sokeria
1 tl kuivattua oreganoa
1 rkl punaviinietikkaa
suolaa
mustapippuria

Täyte:
öljyä
1 sipuli hienonnettuna
1 vs-kynsi hienonnettuna
1 vihreä chili hienonnettuna
pieni punainen paprika paloiteltuna
puolikas kesäkurpitsa paloiteltuna
2 dl kidneypapuja
½ tl jauhettua jeeraa
suolaa
mustapippuria
pari rkl tuorejuustoa (mulla oli Violan Afrikan paprika -merkkistä)

Lisäksi:
tortillaläpysköjä
juustoraastetta

  1. Jos käytät kuivattuja kidneypapuja, liota niitä vähintään 10 tuntia ja sen jälkeen keitä ne kypsiksi (tunti, puolitoista).
  2. Valmista kastike: Kuumenna öljy kattilassa ja lisää kuivatut chilit. Kun chilit ovat saaneet hieman väriä, lisää sipuli ja paistele, kunnes sipuli on hieman pehmentynyt. Lisää valkosipuli ja paista edelleen pari minsaa. Lisää tomaattipyree, muut ainekset ja noin 1 dl vettä. Kiehauta ja anna muhia keskilämmöllä kannen alla parikymmentä minuuttia. (Halusin kastikkeesta melko sileää, joten ajoin sen lopuksi vielä mikserillä tasaiseksi.)
  3. Tee tällä välin täyte: Kuumenna öljy pannulla, lisää sipuli ja anna sipulin kuullottua. Lisää valkosipuli ja chili ja paista muutama minuutti. Lisää paprika ja kesäkurpitsa ja paista, kunnes kasvikset ovat melko pehmeitä. Lisää pavut sekä mausteet ja kuumenna. Kääntele lopuksi sekaan tuorejuusto.
  4. Ota tortillaläpyskä, lätkäise päälle täytettä ja kääri tiukaksi rullaksi. Laita rullat voideltuun uunivuokaan, levitä kastike päälle ja laita lopuksi päälle vielä juustoraastetta. Paista 225-asteisessa uunissa noin parikymmentä minuuttia, tai kunnes pötkylät ovat sopivan värisiä.
Jassoo. Tässähän on samat salaatit kuin edellisessä postauksessakin.

3 kommenttia:

  1. Voi Hippu,aina pitää olla ajan tasalla oleva virusohjelma!!Kyllä sulla on ollut huono tuuri,mutta onneksi saitte kuitenkin pelastettua tiedostot.Kyllä mäkin olisin siinä saanut itkupotkuraivarit.Toivottavasti sulla nyt on virusohjelma.Mulla on NOD32,ja olen ollut tyytyväinen,uusin lisenssin kerran vuodessa.
    Ehchiladat näyttävät/kuulostavat ihanalta lohturuualta!

    VastaaPoista
  2. Voi onpa sinulla kaynyt huono tuuri viimeisen vuoden aikana! No onneksi saitte tiedostot palautettua ja virukset pois... mutta tallenna tasta lahtien kaikki kuvat ja tiedostot ulkoiselle kovalevylle nim. minakin teen niin koska muuten tulee paniikki!

    Nami lohturuokaa...

    VastaaPoista
  3. Yaelian, kun ukkeli toi mulle sen uuden läppärin, kuvittelin ilman muuta, että kyllähän siinä joku virusohjelma on. Ei tullut mieleenkään varmistaa asiaa... ennen kuin sitten vasta sen totesin, kun virus oli jo tullut koneelle. Nyt täytyy olla jatkossa vähän tarkempi.

    Anna, on ollut huonoa tuuria tosiaankin, mutta olen mä vähän tyhmäkin kyllä ollut. :-/ Onneksi sentään tälläkin kertaa saatiin ne tiedostot pelastettua, ja nyt on kyllä ihan pakko ruveta ottamaan niitä varmuuskopioita, ettei enää kolmatta kertaa käy näin!

    VastaaPoista