7. kesäkuuta 2009

Papaijasmoothie

Kun aikaisemmin valittelin vatsavaivojani, sain paljon hyviä neuvoja erilaisista ruoista ja juomista, joiden avulla vatsan toimintaa saisi parannettua. Hedelmistä olen tutustunut lähemmin erityisesti papaijaan, josta on viime aikoina tullut yksi suosikkihedelmistäni. Toinen uusista suosikeistani on muuten sapota (tai sapodilla), johon olen suorastaan rakastunut!

Sapota muistuttaa vähän perunaa tai kiiviä.

Sapota on todella makea ja rakenteltaan jotenkin ei-hedelmäinen - ei kovin vetinen, vaan tiivis ja pehmeä, hieman rakeinen, kuten kypsä päärynä. Minulle tuli jopa hedelmästä vähän mieleen nämä intialaiset makeiset. Kaloreita sapotassa näyttäisi olevan 83 kcal sadassa grammassa hedelmää, eli saman verran kuin banaanissa. Tämä hedelmä onkin loistava korvike makeisille ja jälkiruoille, ja tässä tarkoituksessa olenkin näitä vedellyt yhden jos toisenkin... :-D Muistelen muuten nähneeni sapotoja Suomessakin jossakin kaupassa, kylläkin tuolla sapodilla-nimellä.

Papaijaakin olen syönyt paljon, ja muutaman kerran olen tehnyt siitä smoothietakin. Toisella kerralla muistin jopa laittaa edellisenä iltana papaijapaloja pakastimeen: Yaelian on nimittäin kirjoitellut pakastavansa banaaninpaloja, koska pakastetulla banaanilla smoothieen tulee paksumpi ja pirtelömäisempi koostumus, ja minun teki mieli kokeilla smoothiessa pakastimessa käynyttä papaijaa. Nautin tämän smoothien aamiaiseksi, enkä yhtään ikävöinyt Weetabixeja - hyvää siis oli!


En mittaillut aineita, joten minulla ei ole antaa tarkkoja ainesmääriä. Aluksi kyllä yritin mittailla, mutta sitten lisäilin vähän sitä ja tätä, ja lopulta menin laskuissa sekaisin...

PAPAIJASMOOTHIEEN TARVITAAN

papaijaa
jogurttia
hieman maitoa
hunajaa maun mukaan
jokunen jääpala

Laita kaikki ainekset blenderiin ja aja tasaiseksi juomaksi.

Sitten ÄLÄ KOKEILE TÄTÄ KOTONA -osastolle!

Varmin konsti vilkastuttaa suolen toimintaa on kuitenkin mennä syömään paikkaan, jossa näyttää tällaiselta. (Kyseinen kanttiini sijaitsee Medakin kaupungissa, jossa retkeilimme viime viikonloppuna.)

Ei siinä mitään, ihan siistihän tämä paikka sinänsä oli, mutta astiat pestiin tien sivussa isossa ämpärissä, jossa oleva vesi ei niin kauhean puhdasta ollut. Kahvikin tuotiin posliinikupissa - Intiassa kahvia ja teetä pitäisi kuulemma juoda ulkosalla vain kertakäyttökupeista.

Idlejä, chutneytä ja sambharia.

Masala dosa, chutneytä ja sambharia.

Ruoka kuitenkin oli ihan hyvää perusruokaa, ja hintakin oli ihan naurettava: yksi idli-lautanen, kaksi masala dosa -lautasta, kaksi puolen litran pulloa mangomehua ja kaksi kahvia maksoivat 102 rupiaa (noin 1,5 euroa)!

5 kommenttia:

  1. Kuulostaa hyvältä,vaikkei papaija ainakaan mun mielestä minkään erikoisen makuinen ole, mutta muiden ainesten kanssa hyvää. Nytkin mulla on yksi papaija jääkaapissa, mutta vihreä sellainen.Ja ruukuissa 2 puolen metrin pikku papaijapuuta, mutta eiväthän ne missään ruukuissa kovin isoksi kasva...
    Sapote onkin hyvä hedelmä! Venezuelassa sen nimi on nispero, ja tuli paljon syötyä.Täällä on erilainen versio, jolla on keväällä aika lyhyt sesonki,mutta josta pidän vähemmän.

    Olipa halpa ateria, ei kai teille tullut paha pöpöjä tuolta......

    VastaaPoista
  2. Olin kysymässä, että muistuttaako tuo sapota/sapodilla chikooa/chikua, mutta se tieto löytyikin tuosta wikipedian linkistä: samasta hedelmästä on kysymys!
    Minun makuuni se on liian makea!

    En ole tutustunut paremmin Etelä-Intialaiseen ruokaan. Idlejä ja sambharia olen jossain maistellut. Ne lienee tyypillisiä Etelä-Intian ruokia.

    VastaaPoista
  3. Yaelian, vautsi, sulla on ihan omat papaijapuut! :-O

    Hauska nimi tuo nispero. :-) Ei onneksi pahoja pöpöjä tullut tuolta paikasta, ihan pieniä vain... heh.

    Simran, sama hedelmä on tosiaankin kyseessä! Ja makuasioista saa vissiin kiistellä. ;-) Minullekin tuo sapota olisi ehkä hieman liian makea sellaisena naposteluhedelmänä, mutta juuri jälkiruoan korvikkeena tai makean himoon se on tosi hyvä.

    Kaikki nuo kuvissa näkyvät dosat, idlit, sambhar ja chutney ovat oikeastaan kaikkein tyypillisimpiä eteläintialaisen keittiön ruokia. Ne minulle ainakin tulee ihan ensimmäiseksi mieleen, jos joku puhuu Etelä-Intian ruoista.

    VastaaPoista
  4. Ahaa, eli dosa on myös etelästä. Ainakin kerran joka Indian reissulla pitää käydä syömässä masala dosaa Pune Coffee Housessa, yhdessä vanhimmista ravintoloista Punessa. Vuosia sitten dosa oli ihan älyttömän iso, mutta nyt ovat pienentäneet kokoa, että sen suurinpiirtein jaksaa syödä :)

    VastaaPoista
  5. Simran, dosa on tosiaankin etelästä kotoisin. Täällä Hyderabadissa on semmoinen ravintolakin kuin 99 Dosas, josta saa 99 eri lajia (tai nyt jo vissiin aika paljon ylikin tuon 99 lajin) dosaa!

    VastaaPoista