5. tammikuuta 2009

Musta suola


Mitä on musta suola?
Musta suola (kala namak, sanchar) on intialaista mineraalisuolaa, joka on kokonaisena punertavanruskeaa, lähes mustaa. Jauhettuna suola on vaaleanpunertavaa. Mustassa suolassa on voimakas, rikkimäinen, hieman savuarominen maku, joka muistuttaa todella erehdyttävästi keitetyn kananmunan makua. Eläinoikeusfoorumin keskustelupalstalta löytyi kananmunankorvike-keskustelusta semmoinenkin vinkki, että tofu+musta suola -yhdistelmällä saisi aikaan ihan kelpo "munavoita". Muutenkin mustaa suolaa voidaan käyttää kananmunan makua jäljittelemään. Mustaa suolaa louhitaan tuliperäisiltä alueilta Keski-Intiasta, ja suolan väri johtuu siinä olevista mineraaleista, mm. magnesiumista.


Mihin mustaa suolaa käytetään?
Mustaa suolaa käytetään etenkin Länsi- ja Pohjois-Intiassa chat-salaateissa sekä pikkupurtavissa (snacks), mutta myös monissa chutneyssä, mm. tamarindichutneyssä, ja raita-kastikkeissa. Mustassa suolassa on niin omanlaisensa maku, että sitä ei voi korvata tavallisella suolalla. Koska maku on niin voimakas verrattuna tavalliseen suolaan, mustan suolan annostelu kannattaa aloittaa varovasti eikä lisätä sitä samaan tyyliin kuin tavallista suolaa. Musta suola on yksi chat-masalan tärkeimmistä ainesosista.
Chat-masala
(Ohje on suoraan Julie Sahnin kirjasta Classic Indian Cookery. En itse ole koskaan tätä ohjetta kokeillut, joten en voi sanoa ohjeen hyvyydestä oikein mitään.)

3/4 tl paahdettuja ja jauhettuja jeeran siemeniä
1/4 tl chilijauhetta
1/4 tl mustapippuria
1/4 tl hajupihkaa (hing, asafoetida)
1/4 tl amchooria (mangojauhetta)
1/2 tl mustaa suolaa
3/4 tl tavallista suolaa

Sekoita kaikki ainekset keskenään.

Kokeile chat-masalaa esimerkiksi seuraaviin intialaisiin "salaatteihin":
Dahi Mattar Chaatiin (herneitä, jogurttia, sipulia ja tomaattia)
Corn Chaatiin (maissinjyviä ja kasviksia)
Lahori Channa Chatiin (perunaa ja kikherneitä)

... tai hedelmäiseen Fruit Chaatiin
Musta suola ja terveys
Ayurveda suosittelee mustaa suolaa verenpainepotilaille sekä muille suolan käyttöä rajoittaville, koska musta suola sisältää vähemmän natriumia kuin tavallinen suola. Tämän lisäksi mustan suolan sanotaan auttavan ilmavaivoihin ja närästykseen sekä parantavan ruoansulatusta ja näköä (ei kuitenkaan ulkonäköä!).

Muuta käyttöä
Mustan suolan sanotaan myös karkottavan kielteiset voimat ja pitävän pahansuovat naapurit loitolla. Jos siis on ongelmia naapurien kanssa, kannattaa käydä yön pimeinä tunteina ripottelemassa mustaa suolaa tontin rajoille!

Tietolähteitä ja lisää tietoa:
Black salt
Folklore: Food Archives / Black salt
Kala Namak - India's Volcanic "Black Salt"
Wikipedia: Black salt

11 kommenttia:

 1. Tässähän oli hyvä selitys mustalle suolalle,jota mulla on kaapissa avaamaton pussi.Ostin sitä kesällä Vii Voanista kun kuvittelin etten täältä helposti löytäisi, mutta sen jälkeen huomasin ,että täällä saa jostain kaupoista vaikka mitä suolaa.Mulla on kaapissa tätä mustaa ja sitten Himalayan rock suolaa.Tosta mustasta suolasta en edes ollut varma ,mihin sitä voisi käyttää,mutta nyt tuli hyvä selitys.

  VastaaPoista
 2. Kiva jos tästä oli jotain apua, Yaelian :-) Itse hieman vierastan tuota mustan suolan kananmunamaista makua, ja oonkin yrittänyt pikku hiljaa totutella siihen... Ei se mitään, jos se kananmunan maku tulisi kananmunasta, mutta kun se tulee suolasta :-D

  VastaaPoista
 3. Tosi mielenkiitoista! Olen kuullut tästä suolasta Intiassa, muttemme ole huomanneet ostaa sitä Suomeen. Tuota Chat Masalaa olemme ostaneet pahvirasiassa.

  VastaaPoista
 4. Simran :-) Mustaa suolaa saa Helsingistäkin ainakin Vii Voanista, sekä kokonaisena että jauhettuna.

  VastaaPoista
 5. Minäkään en pidä mustasta suolasta, mutta lisään sitä kyllä raitaan - paras raita tulee mustan suolan, sokerin ja erään hyvän maustesekoituksen yhdistelmästä.

  Mieheni imeskelee mustaa suolaa mielellään sellaisenaan ruoan jälkeen juuri ruoansulatuksen edistämiseksi... kummallista mutta totta!

  VastaaPoista
 6. Anna, hui - mulle tuo mustan suolan imeskely olisi kyllä aika mahdotonta :-D Mutta toisaalta, monesti nuo intialaiset tietävät paremmin ;-)

  VastaaPoista
 7. Jaksat perehtyä uskomattoman tarmokkaasti. Kiitos kun jaat tietosi, siitä on paljon iloa.

  Minulla oli pieni vatsatauti joskus viime keväänä ja maidimme halusi käydä ostamassa minulle mustaa suolaa. En jaksanut vastustella vaan kiltisti otin murusen suolaa. En tosin usko sillä olleen kummempaa vaikutusta vaivaani.

  Ja totta tosiaan, chat masalassa todella maistuu musta suola. Enpä ole aiemmin ymmärtänyt (siis lukenut purkin kyljestä).

  VastaaPoista
 8. Saya, kiitos :-) Mä tykkään suunnattomasti tutkia ja selvittää kaikenlaisia juttuja ja on tosi hieno homma, jos näistä mun jutuista on jollekin jotakin hyötyä.

  En mäkään ihan aina usko kaikkiin noihin luonnonlääkkeiden vaikutuksiin, mutta joskus on vaan helpompi ottaa se lääke mukisematta ;-)

  VastaaPoista
 9. Olin kylässä Intialaisen perheen luona, siis espanjassa ja siellä ensimmäisen kerran maistoin mustaa suolaa ja se oli aivan ihanaa. Sitä tarjottiin ripottelalla raakojen omenalohkojen päälle. Voi, että oli makuelämys. Kunhan tulen Suomeen niin yritän löytää.

  VastaaPoista
 10. Anonyymi, musta suola ja omena kuulostaa aika erikoiselta yhdistelmältä! Varmaan sopivat jollain hullulla tavalla yhteen. :-)

  VastaaPoista
 11. Mä en ole pistänyt merkille mitään kananmunan makua, joten eipä ihmeemmin häiritsekään.
  Syön suolani joko puhdistamattomana merisuolana, pinkkinä vuorisuolana tai mustana suolana, mikä on oikeasti mustaa eikä mitään pinkkiä tai violettia.
  Mielestäni kuvan suola ei ole mustaa suolaa -koska se ei ole MUSTAA.

  Oikea musta suola sen sijaan on, esim. hawaijin mustasuola mikä on vulkaanisperäistä.

  Löytyy mm. EBAY:stä. http://www.ebay.com/itm/321618428212

  VastaaPoista